Recenzije

 

ŠTA SU REKLI O KNJIZI?

NADA, DRAGOLJUPČE I VILA ĐURĐICA

(Putovanje kroz biologiju, ekologiju i narodnu medicinu)

 

Evo nove knjige koju smo, nesumnjivo, s nestrpljenjem očekivali. Željana Radojičić Lukić nam je podarila u PROLEĆNOJ ŽURBI radost i uživanje u novoj knjizi, trećoj iz edicije Čarobno selo i, kako veli autorka, koja je nastala iz potrebe da nam predstavi Luku godišnjih doba.

Iako nam Željana poručuje da je njena knjiga namenjena „deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, njihovim porodicama i njihovim učiteljima”, primoran sam da je dopunim: ova knjiga nije samo za to, no je univerzalna što se čitališta tiče. Nju sa radoznalošću otkrivanja i nesumnjivim zadovoljstvom čitamo svi koji volimo dobru literaturu.

Ono što je posebno u pojavljivanju ove knjige je siguran dokaz znanja, umenja i talenta autorke Željana Radojičić Lukić.

Prva dve knjige najavljene edicije Čarobno selo učvrstila su ovu autorku u sam vrh ovakve specifične literature i otvorile nove poglede na primenljivu i majstorski doziranu formu priče - bajke, kako to kaže Željana, da bismo „rasvetlili različite teme ekologije, biljnog i životinjskog sveta, narodne medicine, ali i bogatstva srpskog jezika.”

I opet lepotu ove knjige uveličala je neverovatna Ana Grigorjev, osvedočeno velemajstorka, slikama koje nazivamo ilustracijama, delimično tačno, jer su Anine slike nešto čijom smo
prefinjenošću opčinjeni.

Nema potrebe za previše uvodnih pisanja o ovoj knjizi. Sve pozitivno, sve dobro, sve zanimljivo i pedagoški opravdano preporučuje i ovu, kao i prethodne dve, čitalaštvu, bez obzira na uzrast. Čitaće je, zasigurno, i deca i stariji s jednakim uživanjem. I ne samo jedanput. Vraćaće se i ovoj, kao i prethodnim Željaninim knjigama edicije ČAROBNO SELO, iščekujući nestrpljivo i onu, završnu.

A dotle, imamo bogatstvo postojećih Željaninih knjiga.

Uživajte u njima!

 

 

U Brestoviku, aprila 2021.


Gradimir Stojković,
najčitaniji dečji pisac
na prostorima bivše Jugoslavije u poslednjih trideset godina

КNIGA POSVEĆENA PRIRODI

(Poziv na očuvanje biljaka i životinja)

 

Kada bi kojim slučajem autor knjige „PROLEĆNA ŽURBA sa vilom Đurđicom“ bio nepotpisan, pažljivom čitaocu i pratiocu savremene pisane reči za decu ne bi bilo mnogo teško da pogodi ko stoji iza nje, odnosno da je Željana Radojičić Lukić njen tvorac. Šta to govori? To zapravo znači da smo kao čitaoci i analitičari njenog dosadašnjeg opusa navikli na prepoznatljivu metodologiju, način pisanja, ilustrovanja (Ana Grigorjev) i metodičko-didaktičko usmerenje, koje sadrži čitav niz saznajno-poučnih elemenata i raznih saveta u smislu upoznavanja opštih pojmova iz života i naše svakodnevice (biljni i životinjski svet, narodna medicina).
Dakle, mali čitaoci, u prvom redu učenici mlađih razreda, biće u prilici da upoznaju i nauče mnogo toga, a njihovim vaspitačima, odnosno učiteljima/ učiteljicama omogućen je lakši pristup i dodatna objašnjenja, kao što su nepoznate pokuke u vidu vrlina i školski izazovi na kraju svake bajkovite priče. U čitavoj knjizi primetan je afirmativan odnos prema prirodi i ekologiji, a naročito ljubav prema životinjama i biljkama, čime se kod dece istovremeno veličaju etičke i humanističke vrednosti od samog detinjstva pa do kraja školovanja.
Ovo je, inače, treća knjiga iz edicije „Čarobno selo“ koja je nastala iz potrebe da se deci približi priroda i život na selu tokom različitih godišnjih doba. Ovoga puta je proleće u prvom planu, a vodiči kroz priču su Nada i Dragoljub, brat i sestra, i vila čarobnica Đurđica. Njihova imena nisu slučajno odabrana, već su u skladu sa onom latinskom: Nomen est omen. Nada označava nadanje i očekivanje, Dragoljub označava nešto drago i ljubljeno, a vila Đurđica nosi ime po svetom Đurđu, odnosno po prazniku Đurđevdanu koji se obeležava početkom maja u proleće.
Autorka je i ovim izdanjem potvrdila svoju ranije započetu stvaralačku i pedagošku nameru, potvrđujući da ne samo da voli već i te kako poznaje svoj posao pri čemu je uspešno spojila literarno i utilitarno, odnosno umetničko i praktično. Na taj način je edicija „Čarobno selo“ poprimila nova estetska značenja i kreativnu dimenziju, što svakako zaslužuje da se podrži i stručno odobri.

 

U Beogradu, аprila 2022.

  

Prof. dr Milutin Đuričković, pisac za decu i odrasle

član Evropske akademije nauke i umetnosti

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream