Preporuke

 

ŠTA SU REKLI O KNJIZI?

 

NADA, DRAGOLJUPČE I VILA ĐURĐICA

(Putovanje kroz biologiju, ekologiju i narodnu medicinu)

 

Evo nove knjige koju smo, nesumnjivo, s nestrpljenjem očekivali. Željana Radojičić Lukić nam je podarila u PROLEĆNOJ ŽURBI radost i uživanje u novoj knjizi, trećoj iz edicije Čarobno selo i, kako veli autorka, koja je nastala iz potrebe da nam predstavi Luku godišnjih doba.

Iako nam Željana poručuje da je njena knjiga namenjena „deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, njihovim porodicama i njihovim učiteljima”, primoran sam da je dopunim: ova knjiga nije samo za to, no je univerzalna što se čitališta tiče. Nju sa radoznalošću otkrivanja i nesumnjivim zadovoljstvom čitamo svi koji volimo dobru literaturu.

Ono što je posebno u pojavljivanju ove knjige je siguran dokaz znanja, umenja i talenta autorke Željana Radojičić Lukić.

Prva dve knjige najavljene edicije Čarobno selo učvrstila su ovu autorku u sam vrh ovakve specifične literature i otvorile nove poglede na primenljivu i majstorski doziranu formu priče - bajke, kako to kaže Željana, da bismo „rasvetlili različite teme ekologije, biljnog i životinjskog sveta, narodne medicine, ali i bogatstva srpskog jezika.”

I opet lepotu ove knjige uveličala je neverovatna Ana Grigorjev, osvedočeno velemajstorka, slikama koje nazivamo ilustracijama, delimično tačno, jer su Anine slike nešto čijom smo
prefinjenošću opčinjeni.

Nema potrebe za previše uvodnih pisanja o ovoj knjizi. Sve pozitivno, sve dobro, sve zanimljivo i pedagoški opravdano preporučuje i ovu, kao i prethodne dve, čitalaštvu, bez obzira na uzrast. Čitaće je, zasigurno, i deca i stariji s jednakim uživanjem. I ne samo jedanput. Vraćaće se i ovoj, kao i prethodnim Željaninim knjigama edicije ČAROBNO SELO, iščekujući nestrpljivo i onu, završnu.

A dotle, imamo bogatstvo postojećih Željaninih knjiga.

Uživajte u njima!

 

 

U Brestoviku, aprila 2021.


Gradimir Stojković,
najčitaniji dečji pisac
na prostorima bivše Jugoslavije u poslednjih trideset godina

UČENjE KROZ INTERAKCIJU, ISKUSTVO, IGRU I OTKRIĆE
(U pravom trenutku – na pravom mestu)

Željana Radojićić Lukić je, u pravom smislu, veliko i prijatno iznenađenje. Ona pripada sviti stvaraoca, koji dugo i još duže upijaju svetlost, a onda zasvetle, buknu, obraduju radoznale, znatiželjne, sve kojima je stalo do saznanja, znanja i duhovnog uživanja.
Prolazeći temeljno kroz prethodne dve knjige ove edicije, uočavamo sadržaje koji su međusobno povezani i doprinose znanju koje je celovito, vredno i upotrebljivo, omogućavajući primenu u nastavi u kojoj su granice između različitih predmeta ili disciplina izbrisane ili delimično neprimetne. Nastavni sadržaji se međusobno integrišu, prožimaju i sintetišu u novu celinu, koja je veća i značajnija od prostog zbira sastavnih elemenata.
Tu dolazimo do Željaninog najvećeg uspeha, integrativnog obrazovanja, koje jednom linijom preseca više predmeta povezujući različite aspekte kurikuluma u smislenu celinu da bi se fokusiralo na jednu širu temu iz različitih nastavnih oblasti, ali i do integrativnog pristupa koji podrazumeva aktivnog učenika, ali i aktivnog učitelja i roditelja, čija je participacija važan faktor podrške razvoja učenika i obrazovanja.
Dakle, izazov sadržan u velikoj odgovornosti, u kom je Željana uspela. Hrabro, svoju misaonu i idejnu osnovu, nezanemarivši nikako estetski, etički i svaki drugi značaj, pre svega, književnosti namenjenoj deci, usmerava ka ovim pedagoškim implikacijama.
I ko bi to mogao umešnije, do učitelj – autor, koji stalnim i napornim traganjem, misaonim i praktičnim, svojim ličnim stavom i primerom, filigranski sublimira sva pedagoška ,,zrnca’’, koja može da ponudi svojim saradnicima i učenicima.
Mišljenja sam da autorka nije mogla da prepozna ni bolji trenutak, ni značajniju potrebu, od ove sadašnje.
Tako nas je vila Bosiljčica vodila kroz polja matematike i muzike, kroz ,,bajkovite priče o čarobnom svetu’’, a vila Božica, kroz narodnu tradiciju, koja predstavlja jedan značajan deo kulturnog nasleđa našeg naroda i ima veliku pedagošku vrednost. Kroz narodnu tradiciju, kao sintetizovano vekovno iskustvo naših predaka i izvor podataka o našoj prošlosti, Željanino stvaralaštvo predstavlja riznicu znanja i vaspitno-obrazovnog sadržaja, obradivši emocionalna stanja i raspoloženja, intelektualna i moralna osećanja, lepotu, dobrotu, smirenost, nostalgiju, veru, odgovornost, odlučnost, upornost, poverenje, ali i odnos ka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svojim sadržajem, stilom kazivanja, ističe vrednost uma i znanja i u potpunosti odgovara dečijim saznajnim i emocionalnim razvojnim potrebama.
Treća knjiga ove edicije, pod nazivom Prolećna žurba sa vilom Đurđicom, je u uslovima modernog načina života više nego dobro došla. Usmerena ka ekološkoj kulturi i ekološkoj etici naših učenika, jezgrovito i verbalno slikovito, aktuelizuje i upućuje na vaspitanje i obrazovanje, koje može značajno uticati na razvijanje opreza prema okruženju, čuvanju i obogaćivanju prirode, ističući nužnost da se ekološko znanje ne integriše samo u prirodne, već i u humanističke nastavne predmete.
S obzirom na to, da u školske nastavne planove i programe, još uvek nisu dovoljno smelo ušli ekološki problemi, neophodno je izvršiti implementaciju ekoloških sadržaja u sve postojeće nastavne predmete, prema njihovim mogućnostima logičkog prijema takve građe.
Željana je i u tome uspela. Kroz reč, igru,dramski prikaz i umetnički izraz, ona podstiče kreativnu dečiju produkciju. Zadaci su otvorenog tipa i podstiču divergentno mišljenje, kao ključno za izgrađivanje ekološke svesti kod dece. Kroz deset ,,čarobnastičnih izazova’’definišući pojam radosti, moći, plemenitosti, očuvanja zdravlja, obrazovanja i multikulturalnosti, strukturom i sadržajem, postupno uvodi dete-čitaoca, razvijajući njegove estetske i intelektualne sposobnosti u pravcu formiranja ekoloških stavova i odnosa i negovanja ekološke kulture kao kulture zdravog načina života, koja treba da bude sastavni deo nastavnih programa na svim nivoima, kako u teorijskom, tako i u praktičnom smislu.
Na kraju, beskrajno preporučujući ovu knjigu, želim da istaknem da je Željana uspela, kao retko ko da svoje stvaralaštvo utemelji na šest pedagoških velikih I : integracija, internacionalizacija, interakcija, individualizacija, inovacija i intelektualizacija.
Ostalo je na nama!


U Nišu, aprila 2022. godine 


dr Marija Ranđelović

КNIGA POSVEĆENA PRIRODI

(Poziv na očuvanje biljaka i životinja)

 

Kada bi kojim slučajem autor knjige „PROLEĆNA ŽURBA sa vilom Đurđicom“ bio nepotpisan, pažljivom čitaocu i pratiocu savremene pisane reči za decu ne bi bilo mnogo teško da pogodi ko stoji iza nje, odnosno da je Željana Radojičić Lukić njen tvorac. Šta to govori? To zapravo znači da smo kao čitaoci i analitičari njenog dosadašnjeg opusa navikli na prepoznatljivu metodologiju, način pisanja, ilustrovanja (Ana Grigorjev) i metodičko-didaktičko usmerenje, koje sadrži čitav niz saznajno-poučnih elemenata i raznih saveta u smislu upoznavanja opštih pojmova iz života i naše svakodnevice (biljni i životinjski svet, narodna medicina).
Dakle, mali čitaoci, u prvom redu učenici mlađih razreda, biće u prilici da upoznaju i nauče mnogo toga, a njihovim vaspitačima, odnosno učiteljima/ učiteljicama omogućen je lakši pristup i dodatna objašnjenja, kao što su nepoznate pokuke u vidu vrlina i školski izazovi na kraju svake bajkovite priče. U čitavoj knjizi primetan je afirmativan odnos prema prirodi i ekologiji, a naročito ljubav prema životinjama i biljkama, čime se kod dece istovremeno veličaju etičke i humanističke vrednosti od samog detinjstva pa do kraja školovanja.
Ovo je, inače, treća knjiga iz edicije „Čarobno selo“ koja je nastala iz potrebe da se deci približi priroda i život na selu tokom različitih godišnjih doba. Ovoga puta je proleće u prvom planu, a vodiči kroz priču su Nada i Dragoljub, brat i sestra, i vila čarobnica Đurđica. Njihova imena nisu slučajno odabrana, već su u skladu sa onom latinskom: Nomen est omen. Nada označava nadanje i očekivanje, Dragoljub označava nešto drago i ljubljeno, a vila Đurđica nosi ime po svetom Đurđu, odnosno po prazniku Đurđevdanu koji se obeležava početkom maja u proleće.
Autorka je i ovim izdanjem potvrdila svoju ranije započetu stvaralačku i pedagošku nameru, potvrđujući da ne samo da voli već i te kako poznaje svoj posao pri čemu je uspešno spojila literarno i utilitarno, odnosno umetničko i praktično. Na taj način je edicija „Čarobno selo“ poprimila nova estetska značenja i kreativnu dimenziju, što svakako zaslužuje da se podrži i stručno odobri.

 

U Beogradu, аprila 2022.

  

Prof. dr Milutin Đuričković, pisac za decu i odrasle

član Evropske akademije nauke i umetnosti

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream