Dragi čarobnjaci,

Zimski mir je deo Luke godišnjih doba. Smešten je na njenoj severnoj strani. To je dom vile Božice, zaštitnice zime. Kroz Zimski mir deca lako uče karatkteristike ovog godišnjeg doba. Produbljuju i znanja o zanimanjima i poslovima ljudi koji su važni na selu, od decembra do marta.  U želji da Luka godišnjih doba bude dostupna svima koji razumeju srpski jezik i čitaju ćirilicu, nastala je EDICIJA ČAROBNO SELO namenjena deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Po uzoru na Zimski mir iz Čarobnog sela - knjiga za decu Zimski mir sa vilom Božicom

O KNJIZI

Zimskimir sa vilom Božicom je druga knjiga iz edicije Čarobno selo.To je knjiga kratke proze u kojoj nam pisac na bajkovit način oslikava selo i njegove stanovnike tokom zime. Sve priče su obojene nežnošću, ljubavlju i dobrotom uz naglašavanje moralnih i porodičnih vrednosti. Namera pisca je da čitaoce na drugačiji način upozna sa vrlinama i da ih inspiriše i motiviše da shvate značaj zdravlja, da razumeju potrebu očuvanja mira, da nauče da vrednuju dobrotu i veru, ali i da umeju razlikovati prošlost od sadašnjosti, a sadašnjost od budućnosti.

Mesto dešavanja radnje svih priča je Luka godišnjih doba. To mesto zaista postoji u jednom skrivenom komadiću Srbije. Čudesno je i skroz drugačije od svih sela! Glavni junaci Vera i Sava su đaci vile Božice koja je sinonim za učiteljicu, ali ne bilo koju. Onu koja ume da motiviše i inspiriše, koja razume i ono neizrečeno i koja bdi nad svojim đacima sa pristojne udaljenosti. Vera i Sava čitaocima otkrivaju svoje maštovitastične avanture pune čarobnastičnih doživljaja, poput putovanja po domovini i svetu, ali i iskustvenog učenja na tavanu, u antikvarnici, biblioteci, zanatskoj radionici ili pod otvorenim nebom.

Sve te avanture dešavaju se tokom zime na selu, za vreme vladavine vile Božice i trajanja Zimskog mira. Zimski mir je dom vile Božice i zimskog godišnjeg doba. Nakon Jesenje gozbe, ovo je druga četvrtina Luke godišnjih doba, a preostale dve upoznaćete u naredne dve knjige. 

ILUSTRACIJE

I ovu knjigu je ilustrovala Ana Grigorjev, čime je knjizi data dodatna vrednost. Kao i u Jesenjoj gozbi sa vilom Bosiljčicom, i ovde ilustracije skladno prate tekst, odišu nežnošću i realističnom notom, pa kao takve ga dopunjuju. Deca vole ovakve ilustracije, jer ih one pokreću na dodatno promišljanje o sadržaju priča. Svaka ilustracija obiluje nizom detalja i kao takva daje dovoljno prostora vaspitačima i učiteljima za dublju sadržajnu analizu, interpretaciju i tumačenje književnog dela.

RECENZIJE

Recenzenti ove knjige su pisac za decu Gradimir Stojković, prosvetni savetnik Danica Mojić i prof. dr Milutin Đuričković, a ispod su izvodi iz njihovih recenzija:

  • Gradimir Stojković, najčitaniji naš pisac na prostorima bivše Jugoslavije u poslednjih trideset godina, rekoa je o ovoj knjizi sledeće: "Čekali smo s nestrpljenjem pojavu sledeće knjige ove autorke. I evo je!  Druga, nova knjiga postavlja, po pravilu, piscu posebne zadatke. Knjiga mora da bude jednako dobra kao i prva, a po mogućstvu čak i bolja.  Željana je ispunila ovaj uslov, mada ne u potpunosti: prethodna knjiga je toliko dobra, da nije bilo potrebno niti moguće tražiti bolju. Reč je ovde u suštini stila i stilskog zahvata osobenosti kojom stvara Željana. Ne treba ovome objašnjenja. Dovoljno je reći da ne postoji ni trunke mogućnosti da neko plagira  Željanina dela, čak ni da piše po njenom uzoru i obrascu. Željana Radojičić Lukić je zaista jedinstvena." 
  • "Zimski mir sa vilom Božicom je knjiga sa kojom djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta mogu i treba da rastu i razvijaju se, bogate svoj rječnik, podstiču maštu i kreativnost, sanjare, razvijaju vještinu čitanja, njeguju ljubav prema knjizi, razvijaju empatiju, usvajaju moralne vrijednosti i, prije svega, uče da će dobrota spasiti svijet! Posebna vrijednost ovog bajkovitog djela su  jednostavne, realistične i maštovite ilustracije skladnih boja, kao i to što će djeca, kroz zajedničko čitanje sa drugarima, članovima porodice i učiteljima, uživati, stvarati jake emocionalne veze, unapređivati sposobnost slušanja, opažanja, pamćenja i mišljenja i ulaziti u svijet umjetnosti i književnosti." rekla je o knjizi Danica Mojić, prosvetna savetnica iz Republike Srpske i neko ko je svim srcem posvećen predškolcima i predškolstvu.
  • Prof dr Milutin Đuričković rekao je sledeće: "Sa naglašenom željom da se radi na očuvanju nacionalnih, kulturnih, duhovnih, tradicionalnih i drugih identitetskih tekovina, autorka se otvoreno obraća svojim malim čitaocima pozivajući ih da zajedno učestvuju u tome i tako, svako nas voj način, pruži određeni doprinos. I ova knjiga svakako ima svoj bogat vaspitno-obrazovni i saznajni potencijal, što će vaspitači i nastavnici nesumnjivo znati da iskoriste u radu sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Taj integralni pristup (literarni i pedagoški) predstavlja samo jednu iz niza vrednosti i kvaliteta ove knjige, koja se iz tekuće produkcije i te kako izdvaja svojim neobičnim sadržajima, umetničkim i stručnim dostignućima, a posebno intrigantnim i nadasve zanimljivim pripovedanjem, koje pleni pažnju jednostavnošću i neposrednošću."

OVDE MOŽETE PORUČITI KNJIGU

Zimski mir sa vilom Božicom

KLIKNITE NA OVAJ LINK. 

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream