Preporuke

 

ŠTA SU REKLI O KNJIZI?

 

ŽELJA I RADOZNALOST - ULAZNICE ZA ZIMSKI MIR
(Utisci jednog običnog pisca za decu)

Ako napišeš prvu knjigu, dobru knjigu, objavio si svetu da se, eto, pojavio jedan dobar, kvalitetan pisac. Ako je ta knjiga donela nešto novo, neobično, osvežavajuće, neviđeno u ovoj našoj savremenoj književnosti namenjenoj deci i mladima, ne može proći nezapaženo. Naprotiv, odjekne gromoglasno.
Željana Radojičić Lukić je upravo to uradila knjigom JESENJA GOZBA sa vilom Bosiljčicom!
Čekali smo s nestrpljenjem pojavu sledeće knjige ove autorke.
I evo je!
Druga, nova knjiga postavlja, po pravilu, piscu posebne zadatke. Knjiga mora da bude jednako dobra kao i prva, a po mogućstvu čak i bolja.
Željana je ispunila ovaj uslov, mada ne u potpunosti: prethodna knjiga je toliko dobra, da nije bilo potrebno niti moguće tražiti bolju. Reč je ovde u suštini stila i stilskog zahvata osobenosti kojom stvara Željana. Ne treba ovome objašnjenja. Dovoljno je reći da ne postoji ni trunke mogućnosti da neko plagira Željanina dela, čak ni da piše po njenom uzoru i obrascu.
Željana Radojičić Lukić je zaista jedinstvena.
Dakle, ova autorka je potvrdila svoje mesto u našoj književnosti namenjenoj deci i pokazala da je u samom njenom vrhu.
Nemam običaj da prepričavam sadržaj neke knjige o kojoj pišem. Ko zaželi da je pročita, nije baš poželjno da je unapred zna prepričanu. Stoga je dovoljno da citiram samoga sebe, da ni to ne prepričavam, budući da sve važi i za ovu, kao i za prethodnu knjigu. Dakle:
„Bajka? Nije samo bajka. Mašta je u svemu što čitamo i što odlikuje ovu knjigu, dajući joj gotovo magijsku privlačnost. Ima tu popularno primenjenih nauka – zoologije, botanike, zemljopisa, naravno tu je i ekologija... učimo uz uživanciju.”
Napokon, evo i citata, koji će ilustrovati, ali i objasniti, osnovne postavke ove knjige:
Moja je čvrsta stamena vera
Svaki je čovek, čoveku mera
Razumeli smo, Željana, sve. I opet, hvala!
A ti, čitaoče, ulaziš u ZIMSKI MIR, željno i radoznalo.
Pa vidi šta ćeš! Nećeš se tek tako lako izvući iz čarobnastičnih redova njenih.

U Brestoviku, decembra 2021.

 

Gradimir Stojković,
najčitaniji dečji pisac na prostorima bivše
Jugoslavije u poslednjih trideset godina

KNJIGA OGREJANA GRANČICOM BADNJAKA
(Utisci iz srca jednog predškolca)


Već očarana Jesenjom gozbom sa vilom Bosiljčicom, bila sam ushićena kada sam dobila priliku da, među prvima, upoznam vilu Božicu, rođenu u blistavom umu i plemenitom srcu jedne osobe, ogrijanu grančicom badnjaka, darivanu dukatom iz česnice, obasjanu ljepotom Božićnog jutra. Zimski mir sa vilom Božicom sam, nošena dječijom radoznalošću, pročitala u jednom dahu, pa opet ispočetka, upijajući svaku riječ, radujući se zbog sve djece, roditelja i učitelja, koji će u svojim porodicama i učionicama, Željaninim čarobnastičnim izazovima, udahnuti život!
Željana nenametljivo, prefinjeno i vješto tka svoju bajkovitu knjigu – osnovu od tradicije, mnoštva zaboravljenih riječi srpskog jezika, a potku od savremenosti, lajkova, tagova i kodova. U ovaj ćilim utkala je vjeroljublje, životoljublje, pretkoljublje i potomkoljublje, obojila ga nostalgijom i dala na dar svima nama, da uživamo u njegovoj ljepoti. Prateći Verine i Savine dogodovštine, koračajući tragovima sjećanja, učimo o bogatstvu različitosti i ljepoti zajedništva, o porodičnim vrijednostima, njegovanju tradicije i poštovanju predaka, ne zaboravljajući i ne umanjujući značaj savremenosti i sadašnjeg trenutka.
Zimski mir sa vilom Božicom je knjiga sa kojom djeca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta mogu i treba da rastu i razvijaju se, bogate svoj rječnik, podstiču maštu i kreativnost, sanjare, razvijaju vještinu čitanja, njeguju ljubav prema knjizi, razvijaju empatiju, usvajaju moralne vrijednosti i, prije svega, uče da će dobrota spasiti svijet! Posebna vrijednost ovog bajkovitog djela su jednostavne, realistične i maštovite ilustracije skladnih boja, kao i to što će djeca, kroz zajedničko čitanje sa drugarima, članovima porodice i učiteljima, uživati, stvarati jake emocionalne veze, unapređivati sposobnost slušanja, opažanja, pamćenja i mišljenja i ulaziti u svijet umjetnosti i književnosti.
Draga djeco, „lajkujte“ ovu knjigu!
Poštovani roditelji, čitajte sa svojom djecom i podsjetite se djetinjstva, udružite se sa drugim porodicama, uključite bake i deke i zajedno uživajte u čarobnastičnim izazovima!
Drage kolege, vaspitači i učitelji, neka vam je na radost i korist ova knjiga!

U Bijeljini, decembra 2021.

 

Danica Mojić
(vaspitačica, učiteljica, pedagog, prosvetni savetnik)

 VELELEPNO (I)ZDANJE
(Poziv na očuvanje kulturnog i tradicionalnog identiteta)

 
Prvom knjigom „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ (2021) Željana Radojičić Lukić je najavila ozbiljno prisustvo u savremenoj književnosti za decu, a sada već drugim naslovom, „Zimski mir sa vilom Božicom“ (2022), to nedvosmisleno dokazuje i opravdava na radost i zadovoljstvo mnogobrojnih čitalaca, ali i književne kritike koja će zasigurno umeti da prepozna i protumači estetsko-umetničke, stručno-metodičke i druge stvaralačke vrednosti celokupnog projekta i edicije simboličnog naslova „Čarobno selo“. Ovde je, pre svega, došao do punog izražaja autorkin literarni i stručni entuzijazam, ljubav prema deci, odanost pisanoj reči i višegodišnje pedagoško umeće, koje je u svom sinkretičkom spoju iznedrilo do sada dva velelepna izdanja, a očekuju se još dva tematska ostvarenja na temu proleća i leta.
Glavni protagonisti ovih deset priča, povezanih u jedinstvenu misaonu i logičku celinз, jesu dečak Sava i devojčica Vera kojima se pridružuje vila čarobnica Božica. Zadržavajući izraziti bajkoviti diskurs, koji dodatno obogaćuju i ulepšavaju izvanredne ilustracije u boji Ane Grigorjev, autorka prati sada već utvrđenu i ustaljenu idejno-metodološku okosnicu i klasifikaciju građe, u smislu da knjiga poseduje kratak uvod („Reč na početku“), pojedine citate i fusnote, a na kraju svake priče nalaze se istraživački zadaci, odnosno usmerene aktivnosti za malog čitaoca, za roditelje te za učitelja/ učiteljicu.
Sa naglašenom željom da se radi na očuvanju nacionalnih, kulturnih, duhovnih, tradicionalnih i drugih identitetskih tekovina, autorka se otvoreno obraća svojim malim čitaocima pozivajući ih da zajedno učestvuju u tome i tako, svako nas voj način, pruži određeni doprinos. I ova knjiga svakako ima svoj bogat vaspitno-obrazovni i saznajni potencijal, što će vaspitači i nastavnici nesumnjivo znati da iskoriste u radu sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Taj integralni pristup (literarni i pedagoški) predstavlja samo jednu iz niza vrednosti i kvaliteta ove knjige, koja se iz tekuće produkcije i te kako izdvaja svojim neobičnim sadržajima, umetničkim i stručnim dostignućima, a posebno intrigantnim i nadasve zanimljivim pripovedanjem, koje pleni pažnju jednostavnošću i neposrednošću.
Željana Radojičić Lukić i ovoga puta nije izneverila svoje čitaoce, već je, naprotiv, uspela da na već poznatoj koncepciji ponudi mnogo toga novog, originalnog i poučnog, koje, svakako, decu, roditelje i vaspitače/ nastavnike neće ostaviti ravnodušnim.

U Beogradu, decembra 2021.

Prof. dr Milutin Đuričković,
pisac za decu i odrasle 

CJELINA U SVIM NJENIM DETALJIMA
(Pogled na knjigu jedne studentice)


Kada sam pogledala korice knjige i prelistala nekoliko stranica, s pravom mogu reći da mi je spektar boja, šarenila, didaktičkog, jezičkog, motivskog bogatstva, integralnog pristupa probudio sva čula. Upravo kako bi vila Božica rekla: „Vidjela sam cjelinu u svim njenim detaljima.“ Ova knjiga nam, pored svih vrijednosti kojima obiluje, pokazuje i dokazuje kako na jezičkom, leksičkom planu moderno i tradicionalno, ipak, mogu da stoje jedno pored drugog, a da se pritom gledaju bez mržnje u očima. Autorka se koristila veoma bogatom leksikom upotrebljujući i arhaizme, i pozajmljenice, ali i novokovanice, pretpostavljajući kako bi se što više približila svijetu onih kojima je knjiga primarno i namijenjena.
Upoznajući se s ovom knjigom, djeca će na veoma zanimljiv i upečatljiv način naučiti šta je to jandžik, šta je čutura, pačvork, razboj, trem, prtina ili sukno, a roditelji i oni malo stariji će se vozom nostalgije prisjetiti nekadašnjih pojmova u čijoj su tadašnjoj aktuelizaciji direktno učestvovali i svjedočili. Neosporno će im biti zanimljiva i sintagma "zubato sunce", ali i stara srpska složenica "životoljublje", a neka od njih će vjerovatno poželjeti da se bave i kaligrafijom, kao i mali Sava, jedan od glavnih junaka. Knjiga čuva od zaborava mnoge predmete i pojmove, koje silom prilika i vremena, polako tonu u zaborav, a to su kaseta, kasetofon, gramafon, antikvarnica. I zahvaljujući ovim riječima čitalac sigurnim korakom taba putem tradicije i maternjeg jezika, upravo onim što i jesu nastavne oblasti vile Božice, kao učiteljice.
S druge strane, imamo skup pozajmljenica, zahvaljujući kojima pratimo korak vremena: lajkovati, kodirati i dekodirati, tagovati, upotreba Gugl mape, i slično. Ovaj segment, bez obzira koliko odstupao od standardne srpske leksike, ipak, zbog svoje internacionalne rasprostranjenosti opravdava i zavređuje mjesto i u knjizi poput ove. Svakako jedna od zanimljivijih riječi jeste novokovanica NITORED - osnova za stvaranje šara prilikom tkanja.
Autorka se potrudila i da nađe odgovarajuće, rjeđe sinonime za riječi koje svakodnevno upotrebljavamo, tako je ona upotrijebila pridjev "razgaljen" umjesto vedar, raspoložen; imenicu "gracioznost" umjesto ljupkost ili šarm; glagol "moriti" umjesto mučiti; imenicu "damar" umjesto puls, krvni sud; pridjev "potencijalan" umjesto moguć, "dživdžan" umjesto vrabac, čime je dodatno literarizovala i obogatila rječnički fond svog djela, koji će svakako kreativno, pozitivno uticati i na rječnik malih čitaoca kojima je ova proza i namijenjena. Knjiga je prožeta izrazito mudrim objašnjenjima, definicijama, citatima, koji svoje uporište nalaze u vječitim postulatima svevremenih filozofa.
Tako već na prvim strancima autorka daje objašnjenje ljepote, naglašavajući da je ona udružena sa istinom, mudrošću i dobrotom te da je kao takva najjače oružje na svijetu i ključ za sve brave, što je u direktnoj vezi sa Platonovim vrhunskim idejama dobrog, lijepog i istinitog. Na jednom mjestu u knjizi piše da svaka budućnost čim dotakne sadašnjost postaje prošlost, što nas podsjeća na značaj i prevlast prezenta i sadašnjeg trenutka nad svim drugim vremenima. Dalje, vila Božica u jednom razgovoru sa djevojčicom Verom kaže kako je „sve teško prije nego što postane lako“, time motivišući djecu da skupe hrabrosti i upuste se u nepoznate avanture i da ih spoznaju u cjelini njihovog postojanja.
Rekla bih da nije slučajno što je vila Božica, sa takvim imenom, rođena baš 7.januara, datuma koji se u narodnoj književnosti i folkloru proslavlja kao rađanje novog, mladog sunca, koje bi trebalo donijeti raznorazne blagodeti onima koji ga pozdravljaju, poštuju i slijede. E, pa, Božica zaista nudi plejadu dobrobiti, blagodeti, znanja svima onima koji se upuste u uzbudljivo putovanje njenim tehnikama i učenjima, kako bi „jednog dana lebdjeli pomoću snage sopstvenog znanja“. S obzirom da idemo u susret 26.februaru, Međunarodnom danu pričanja bajki, dala bih jednu čarobnastičnu preporuku, kako bi to Božica rekla, da se posegne za ovom knjigom, njome uplovi u neku svoju mirnu luku i nauči, poduči ili se prisjeti istinskih vrijednosti.

U Banjoj Luci, 16.2.2022.

Nikolina Erak, studentkinja Filološkog fakulteta

 ONI KOJI ZNAJU KO SU - ZNAJU KUDA IDU
(Knjiga kao poklon učiteljskoj profesiji)

Beskrajno sam zahvalna na mogućnosti da pročitam knjigu Zimski mir sa vilom Božicom, drugu knjigu iz edicije Čarobno selo, Željane Radojičić Lukić. Opčinila me ljepotom, predivno ilustrovana, mekoćom, već na dodir, a posebno složenošću i tematikom. Knjiga, koja nije namijenjena samo djeci, roditeljima, već i učiteljima i onima koji se bave djecom.  Akcenat na zajedništvo, na saradnju, na bavljenje sa djecom na aktivan način, daje knjizi posebnost. Saznavanje kroz iskustveno i aktivno učenje omogućava djeci lakše, ljepše, trajnije usvajanje znanja. 

Već sam naslov nas nečemu uči - Zimski mir - zimi je priroda mirna, obojena bijelom bojom, uspavana, došla da bi odmijenila užurbanu jesen, (prethodna knjiga Jesenja gozba savilom Bosiljčicom), ali nas i pripremila za bujanje, cvjetanje, dolazak proljeća. Uči nas empatiji, pomoći umornome, uči nas strpljenju, treba znati pravi trenutak.
A zimi se proslavlja Božić, najradosniji hrišćanski praznik koji proslavljamo u miru, kako sa sobom, tako i drugima. Uči nas koliko je važno sačuvati tradiciju i sve što je vrijedno za čovjeka da bi bio srećan, ispunjen. Oni koji znaju ko su, znaju i kuda idu. Da gradimo ljepšu budućnost, bolje porodične odnose koji omogućavaju zdravo odrastanje naše djece i značaj vila - učiteljica koje svojim "čarolijama", znanjem i umijećem, olakšavaju djeci usvajanje znanja i još važnije, grade i njeguju ljudske vrline da bi izrasli u srećne, zadovoljne ljude.
U knjizi pažnja je poklonjena bogaćenju dječijeg rječnika upoznavanjem sa arhaizmima, ali isto tako i savremenim riječima koje su djeci znana.
U pričama ćete pronaći značaj porodice, njenu nezamjenjivu ulogu. Značaj zajednice. Takođe, velika uloga dana je vilama - učiteljicama, što prosvjetnim radnicima daje važnost i odgovornost da "svoje čarolije" koriste najbolje što umiju na dobrobit svojih đaka.
Toplo preporučujem knjigu "Zimski mir sa vilom Božicom". Da je djeca čitaju, da je čitaju sa svojim roditeljima! Da je iščitavaju sa svojim učiteljima! Sa nestrpljenjem očekujem narednu knjigu Proljećnu žurbu sa vilom Đurđicom!
 

U Banjoj Luci, 16.2.2022.

Belinda Kondić, učiteljica iz Banja Luke

KNJIGA KOJA VRAĆA VERU, DONOSI MIR I LJUBAV
(Knjiga pomirenja)

Knjiga Zimski mir autorke Željane Radojičić Lukić je svileno tkanje najfinijih niti kojima su osnovu i potku dale autorka, umetnošću reči, pišući svoju bajku i ilustracije Ane Grigorijev koje su raskošno, neodoljivo lepe. Prvi utisak je da je knjiga izuzetno lepo umetničko delo.
Kroz ovo tkanje provlače se tri glavne niti čitanja knjige:
Jedna nit su priče u kojima glavnu junakinju, Vilu Božicu, čiju legitimaciju, ličnu kartu, autorka daje na početku, prate devojčice Vera, dečak Sava i životinje: mačak Toki, lija, jelen, dživdžani... Imena glavnih junaka su pažljivo smišljena. Božica jasno upućuje na veliki hrišćanski praznik, Vera ukazuje na to da bez vere u čuda, nema ni mira i Sava što jasno upućuje na velikog svetitelja i prosvetitelja.
Druga nit su izazovi, zadaci, predlozi, zahtevi koji su namenjeni deci, roditeljima, nastavnicima, bakama, dekama.. Ova didaktička aparatura knjigu čini živom, praktičnom, zanimljivom i korisnom. Autorka nas vraća tome da ne smemo zaboraviti da bez ove simbioze nema ni zdravog društva, nema zdrave porodice i sreće za našu decu.
Svesna toga da živimo u posvađanom društvu, ovu knjigu nudi kao knjigu pomirenja, što dodatno opravdava naslov koji ukazuje na mir, smiraj i ljubav.
Treća nit ovog Željaninog tkanja je rečnik. Rečnik misaonih (apstraktnih) imenica, kao što su: LEPOTA, ZDRAVLJE, MIR, SANJARENJE, VERA, PROŠLOST, SADAŠNJOST, BUDUĆNOST, DOBROTA, NOSTALGIJA... Znajući da je deci najteže približiti ove imenice i objasniti ove pojmove kao vrstan pedagog upotrebljava ih u pravom , deci bliskom, kontekstu. Ovaj rečnik nudi definicije, objašnjenja pomenutih imenica.
U tom rečniku kao biser skriven je manji rečnik vrlina, u kom su definisani pojmovi: PREFINJENOST, SMIRENOST, BRIŽNOST, VERNOST i PLEMINITOST.
Posebnu lepotu ove knjige čine tri neologizma, kojima autorka objašnjava: prošlost, sadašnjost i budućnost.
Za prošlost koriski neologizam PRETKOLJUBLJE, za sadašnjost ŽIVOTOLJUBLJE, za budućnost POTOMKOLJUBLJE.
Priča o brižljivom odabiru poklona za najbliže vodi nas u antikvarnicu u kojoj možemo naći sve predmete koji su obeležili živote baka, deka i roditelja, koji se više ne koriste, ali se često pominju: ploče, audio i video kasete, časopisi...
U ovom tkanju mogu se naći i moderni izrazi, pozajmljeni termini, koji su se odomaćili: LAJK, KODIRATI, DEKODIRATI... Oni su tu da mire mlađi svet sa starijim ne naruššavajući savršeni Zimski mir.
Važno da ovaj dragulj dečje književnosti dospe u što veći broj dečijih ruku kao i u ruke pedagoga, roditelja, baka, deka... Ne sumnjam u to da će se, već pri prvom susretu, roditi obostrana ljubav!

Željana je ovom knjigom vratila veru, donela mir i ljubav i hvala joj na tome!

U Beogradu, 4.marta, 2022.

Danijela Kvas, profesorka srpskog jezika i književnosti  iz Beograda

 

KNJIGA AUTORSKIH BAJKI KOJA POTIRE STEREOTIPE FOLKLORNIH PROZNIH MODELA
(Fantastika nije sama sebi cilj)

Nova knjiga Željane Radojičić-Lukić, Zimski mir, na najbolji način pokazuje da se metamorfoza folklornih bajkovitih modela nastavlja i traje u okviru kompleksnog žanrovskog sistema koji se kontinuirano razvija i menja, a da pritom ne gubi jasne oznake individualnog mentaliteta i kolektivne svesti društva i vremena svoga nastanka.

Slojevitošću značenja i poruka, bajke iz naznačene knjige svojom kompozicijom i metodičkom aparaturom, potiru i relativizuju stereotipe folklornih proznih modela, izlaze iz okvira konfesionalnog, nacionalnog i regionalnog i doživljavaju se kao autentičan vid univerzalne ljudske komunikacije. U težištu svake bajke stoji neka opšta tema, neka gnomska istina, egzistencijalni problem ili čovekova želja da preoblikuje i humanizuje svet u kojem živi. Fantastika konkretnih sadržaja nije sama sebi cilj, već neizbežan metod i sredstvo u funkciji autorovih humanističkih, svevremenskih poruka.

Uvereni smo da će sadržaj i struktura ove knjige malom čitaocu otvoriti horizonte novih saznanja i omogućiti mu da se u predelima svojih snova nastani u svetu stvorenom po meri sopstvenih potreba i želja.

U Beogradu, 4.marta, 2022.

Prof. dr Miomir Milinković

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream