UG KREATVA – kreativno obrazovanje & UDRUŽENJE BUDUĆNOST 4+

raspisuju

KONKURS ZA NAJORIGINALNIJI SCENARIO SREĆNOG UČENJA

na temu
“DECA SU LJUDI, A LJUDIMA TREBA LJUBAV”

 

Pozivamo vaspitače, učitelje i nastavnike regiona da uzmu učešće u konkursu za NAJORIGINALNIJU NASTAVNIČKU PRAKSU SREĆNOG UČENJA gde će baza integracije biti priča Vilina suza iz knjige Letnja vreva sa vilom Sunčicom.

Majska dešavanja u srpskim školama, kao i kasnija u regionu, sve su nas otreznila i sada nam je svima jasno da proces vaspitanja i obrazovanja mora potpuno da se menja i da tradicionalne metode moramo zameniti nekim novim koje će biti primerenije potrebama sadašnje dece.

Brojna istraživanja pokazuju da je osnovna svrha obrazovanja stvaranje sigurnih, svesnih, odgovornih i srećnih pojedinaca koji su sposobni zajednički stvarati srećno i harmonično društvo. Svima nam je osnovni životni cilj da budemo srećni,  sve što radimo u cilju je ostvarenja sreće, pa zašto bi onda obrazovanje bilo frustrirajuće i dosadno, a naročito zašto bi škole bile nesigurne i nepodržavajuće. 

Škole Srbije, ali i regiona, sve više se suočavaju sa neprijatnostima da im učionice, umesto da budu mesta srećnog učenja i najtoplije ljudske podrške, postaju “virusni centri” agresije, netolerancije i totalnog odsustva empatije i saosećanja, kako za učenike u njihovom međusobnom kontaktu, tako i kontaktu sa nastavnicima i obratno, ali i za  i ostalo osoblje u školama. Kriza školstva nije nastala odjednom, te se ne može odjednom ni sanirati, ali stalnim i promišljenim delovanjem svih aktera obrazovnog procesa, moguće je iskoreniti najdrastičnije primere agresivnog i nepristojnog ponašanja i učiniti naše učionice mestima sreće, dobrote i ljubavi.

Ono što ohrabruje,  jeste činjenica da u pojedinim školama postoje i srećne učionice u kojima je metodički pristup utemeljen na srećnom učenju putem celovite (pune) integracije. U njima rade vaspitači, učitelji i nastavnici koji hrabro unose sreću u učenje usmeravajući pažnju svojih učenika ka istraživanju, suočavanju sa obrazovnim izazovima kroz koje se upoznaju sa različitim ljudskim vrlinama i vrednostima i na taj način ih razvijaju i podstiču i kod sebe. Oni svojim učenicima kroz ovakav model učenja omogućavaju da spoznaju sreću u sebi, u međuvršnjačkim odnosima i u društvu. Ovo je siguran put ka promeni paradigme obrazovanja u kojoj će se učenici kretati kroz proces srećnog učenja, pronalazeći vrline i vrednosti u tim koracima, da bi ih mogli spoznati i pronaći unutar sebe.

Cilj ovog konkursa jeste da podstakne vaspitače, učitelje i nastavnike da primenjuju celoviti pristup učenju stvarajući srećno učenje primenom priče “Vilina suza” iz knjige “Letnja vreva sa vilom Sunčicom” autorke Željane Radojičić Lukić, jedne od najboljih nastavnika sveta i višestruko nagrađivane srpske učiteljice.

 

 

PROPOZICIJE

Ko može da učestvuje?

Pravo učešća imaju svi vaspitači, učitelji i nastavnici koji rade sa decom uzrasta od 5 do 18 godina u formalnom i neformlanom obrazovanju širom regiona (ukoliko smatraju d aovaj vid nastave sa predloženom bazom integracije mogu relaizovati sa odabrnaom ciljnom grupom).

Kategorije

- Pojedinci

Dokumentacija:

  1. Scenario srećnog učenja (dan, sedmica ili mesec)
  2. Prilozi (fotografije, opisi, različiti produkti srećnog učenja)

Dokumentovani scenario podrazumeva napisan scenario jednog nastavnog dana, sedmice  ili meseca urađen u formularu i dokumentovan po koracima fotografijama, opisima aktivnosti i video materijalom ne dužim od 5 minuta (opciono). Ukoliko se opredelite da pravite kratak obrazovni film (nije obavezan), neophodo je da ga imenujete  u uvodnoj špici sa Srećno učenje po receptu Čarobnog sela, a u odjavnoj da navedete imena autora i naziv ustanove.

Dokumentovane scenarije srećnog učenja dostaviti u PDF formatu, najkasnije do 30. septembra 2023. na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili nekim drugim putem za prenos velikih dokumenata. Ukoliko dokumentujete i putem kratkog obrazovnog filma, potrebno je da ga okačite na svoj ili školski YouTube kanal i da link postavite u fomular scenarija.

Svaki scenario mora da sadrži podatke o školi i autorima, tačnu adresu, kontakt Viber telefon i imejl adresu .

  • Biraćemo jedan NAJORIGINALNIJI SCENARIO srećnog učenja  na nivou celog regiona. Pobednički scenarij koristiće se za potrebe afirmacije i promocije srećnog učenja.
  • Pobedničke scenarije izabraće autor koncepta srećnog učenja.
  • Autori se obavezuju da sva imovinska autorska prava u celosti ustupe UG KREATIVA – kreativno obrazovanje.
  • Preuzmi FORMULAR ZA SCENARIO
  • Kontakt za preuzimanje priče "Vilina suza": Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pobednik će dobiti:

  • Komplet knjiga srećnog učenja,
  • Besplatno učešće na konferenciji srećnog učenja koja se održava 27-29. oktobra 2023. goidne u Doboju i
  • Mogućnost da se njiegov scenario uvrsti u Integrativni priručnik srećnog učenja ili Zbornik primera srećnog učenja.

NAPOMENA: Učesnici koji nemaju knjigu Letnja vreva sa vilom Sunčicom u kojoj se nalazi priča Vilina suza dovoljno je da se jave organizatoru na imejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. i organizatori će im poslati priču u PDF format.

Srećno!

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream