Kroz ovu inicijativu, organizatori žele pokrenuti revoluciju u obrazovanju, prilagoditi nastavu potrebama savremenog deteta, te nagraditi i promovisati najbolje prakse pedagogije srećnog učenja.

🏆 NAGRADNI KONKURS "NajbOLJI OD NAS", 2024 🏆

Prijavi se i osvoji prestižnu memorijalnu nagradu "NajbOLJI OD NAS"!

🌟 Poziv za učitelje, nastavnike i vaspitače

UG KREATIVA – Kreativno obrazovanje i Asocijacija Najboljih Nastavnika EX YU s ponosom predstavljaju NAGRADNI KONKURS povodom manifestacije "DANI SREĆNOG UČENJA".

🌈 Pedagogija Srećnog Učenja

Pozivamo vas da kreirate NAJBOLJU METODIČKU PRAKSU i konkurišete za memorijalnu nagradu "NajbOLJI OD NAS". Dosadne učionice zaslužuju promenu, a vi ste ti koji mogu da naprave razliku.

🚀 Srećne učionice pod otvorenim nebom

Nastavnici, učitelji i vaspitači, iskoračite iz klasičnih učionica! Shvatite da se CELOVITI PRISTUP UČENJU najbolje ostvaruje u srećnim učionicama, bilo da ih stvarate unutar škola ili koristite prirodu kao podsticajnu sredinu. Pokažite kako pedagogija srećnog učenja donosi promene.

🎯 Ciljevi konkursa

 • Podstaći primenu celovitog pristupa učenju
 • Inspirisati promene u nastavnom procesu
 • Motivisati zaposlene u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama da svoje klasične učionice zamene srećnim

🌐 Revizija obrazovanja za 21. vek

Nastavnici, ovo je vaša prilika! Podržite revoluciju u školama, prateći potrebe savremenog deteta. Osvežite nastavu, stvarajte srećno učenje i tako vršite snažan uticaj na stvaranje nove paradigme obrazovanja.

📅 Prijave do 06. maja 2024.

👉 Prilozi za prijavu:

 • Scenario srećnog učenja (dan, sedmica ili mesec)
 • Fotografije, opisi, produkti srećnog učenja

⚠️ Napomena: Scenario treba da bude originalan, a za bazu celovite integracije koristite jednu od priča iz edicije Čarobno Selo.

🏅 Nagrade i priznanja

Pobednici postaju ambasadori pedagogije srećnog učenja, a škole imaju priliku da dobiju oznaku kvaliteta "Škola srećnog učenja".

📝 Dodatne informacije i prijava na: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

📆 Proglašenje pobednika: do 28. juna 2024. godine

Pridružite se revoluciji srećnog učenja! 🌟✨

 

 

UG KREATVA – kreativno obrazovanje &

АSOCIJACIJA NAJBOLJIH NASTAVNIKA EX YU

povodom

MEĐUNARODNE MANIFESTACIJE - DANI SREĆNOG UČENJA

 raspisuje

NAGRADNI KONKURS

za memorijalnu nagradu

NajbOLJI OD NAS

 

Pozivamo vaspitače, učitelje i nastavnike regiona da uzmu učešće na konkursu za NAJBOLJU METODIČKU PRAKSU - PEDAGOGIJA SREĆNOG UČENJA tokom koje dodeljujemo memorijalnu nagradu NajbOLJI OD NAS.

Učionice širom regiona sve više postaju dosadne i kao takve vape za srećnim učenjem i promenom metodičkog pristupa. Raduje činjenica da nasuprot njima, postoje i srećne učionice u kojima je metodički pristup utemeljen na pedagogiji srećnog učenja. Među njima su vaspitači, učitelji i nastavnici koji su iz svojih klasičnih zatvorenih učionica, iskoračili u srećne ambijentalne učionice pod otvorenim nebom, shvatajući da se celoviti pristup učenju daleko lakše i sadržajnije realizuje u ambijentalnoj podsticajnoj sredini.

Cilj ovog konkursa jeste da podstakne vaspitače, učitelje i nastavnike da primenjuju celoviti pristup učenju stvarajući srećno učenje primenom edicije srećnog učenja koja počiva na principima pedagogije srećnog učenja.

Želimo da učešćem na ovom konkursu, motivišemo i inspirišemo zaposlene u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, da se brže, lakše i prirodnije odluče da zamene svoju klasičnu nastavu, nastavom koja unosi sreću u učionicu. Nasušna potreba učenika 21. veka jeste napuštanje nastavnog modela tokom kojeg se nastava odvija u klasičnim učionicama koje ni po čemu ne odgovaraju potrebama savremenog deteta i u kojima se tokom nastave gradivo odvaja u posebne fioke i na taj način se dodatno otežava proces učenja. Zato želimo da u školama regiona pokrenemo revoluciju koja bi dovela do poštovanja dečje potrebe za igrom koristeći principe celovitog pristupa učenju u podsticajnoj sredini za učenje. Sigurni smo da je ovo jedan od načina da se uvaži isprepletanost, kako intelektualnih i emocionalnih, tako i senzo-motornih mogućnosti svakog pojedinca, ne zapostavljajući njihov socijalni i govorni razvoj.

Priprema za stvarni život mora da postane svrha obrazovanja savremenog deteta čije su prirodne potrebe za komunikacijom, kreativnošću i slobodom, smernice za kreiranje nastavnih praksi utemeljneih na srećnom učenju.

 

 

Pojedinici i školski timovi koji dostave najbolji DOKUMENTOVANI SCENARIO SREĆNOG UČENJA postaće dobitnici memorijalne nagrade NajbOLJI OD NAS. Svi finalisti dobijaju priliku da postanu ambasadori pedagogije srećnog učenja i na taj način svojim školama obezbede priliku da dobiju oznaku kvaluteta pod nazivom Škola srećnog učenja.

PREAMBULA

U periodu 2000–2012. godine nastajao je jedinstven univerzum obrazovanja sadržan u konceptu učenja Čarobno selo. Ovaj koncept srećnog učenja ugledao je svetlost dana, upravo 2012, zahvaljujući UNICEF-u, i od tada je razvijan i testiran u učionicama pod otvorenim nebom na uzorku od preko 20 hiljada dece, uzrasta od 5 do 12 godina i u klasičnoj učionici na nekoliko različitih generacija mlađeg školskog uzrasta.

Koncept nije slučajno dobio naziv Čarobno selo, jer je sav uronjen u bajku. Pri osmišljavanju koncepta, krenulo se od izazova kako treba da izgleda i šta da sadrži jedinstven dečiji univerzum obrazovanja i vaspitanja, ako imamo u vidu sledeće činjenice:

 • Deca vole bajku, uživaju u igri i imaju potrebu da uče svim čulima.
 • Iskustva, navike i funkcionalna znanja koja steknemo u detinjstvu, prate nas celog života.
 • U bliskoj budućnosti, u kojoj Z-generacija bude stvarala, neće biti važno koja znanja poseduje, već kako će da primeni znanja koja ima.

To su bila tri stuba oko kojih je građen Univerzum srećnog učenja, drugačiji od svega postojećeg, prilagođen potrebama Z-generacije i vremenu u kojem će ona živeti i stvarati. Program je fokusiran na razvoj kreativnih potencijala svakog pojedinca u odnosu na sebe samog.

U razvoj koncepta srećnog učenja ,,Čarobno selo”, njegovo testiranje i nadogradnju, utkala je celu sebe i svoja pedagoška znanja, dugogodišnja predsednica UG KREATIVA - kreativno obrazovanje, pedagog Olivera Petrović (1976-2022).

 

PROPOZICIJE

Ko može da učestvuje?

Pravo učešća imaju svi vaspitači, učitelji i nastavnici koji rade sa decom uzrasta od 5 do 18 godina u formalnom i neformlanom obrazovanju širom regiona. 

Kategorije

- Pojedinci i timovi

Dokumentacija:

 1. Scenario srećnog učenja (dan, sedmica ili mesec)
 2. Prilozi (fotografije, opisi, različiti produkti srećnog učenja)

Dokumentovani scenario podrazumeva napisan scenario jednog nastavnog dana, sedmice  ili meseca urađen u našem formularu i dokumentovan po koracima fotografijama, opisima aktivnosti i video materijalom ne dužim od 5 minuta (opciono). Ukoliko se opredelite da pravite kratak obrazovni film (nije obavezan), neophodo je da ga imenujete  u uvodnoj špici sa Srećno učenje po receptu Čarobnog sela, a u odjavnoj da navedete imena autora i naziv ustanove.

Scenario mora da bude originalan i da prati naziv SREĆNO UČENJE PO RECEPTU ČAROBNOG SELA, što podrazumeva da baza celovite integracije bude jedna od priča iz četiri knjige iz edicije Čarobno selo:

 1. Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom,
 2. Zimski mir sa vilom Božicom,
 3. Prolećna žurba sa vilom Đurđicom ili
 4. Letnja vreva sa vilom Sunčicom.

Dokumentovane scenarije srećnog učenja dostaviti u PDF, najkasnije do 06. maja 2024. na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. putem linka na WE transferu ili nekim drugim putem za prenos velikih dokumenata. Ukoliko dokumentujete i putem kratkog obrazovnog filma, potrebno je da ga okačite na svoj ili školski YouTube kanal i da link postavite u fomular scenarija.

Svaki scenario mora da sadrži podatke o školi i autorima, tačnu adresu, kontakt Viber telefon i imejl adresu .

 • Biraćemo po nekoliko scenarija iz četiri tematska područja. Pobednički scenariji koristiće se za potrebe afirmacije i promocije srećnog učenja.
 • Pobedničke scenarije izabraće stručni žiri sastavljen od predstavnika UG KREATIVA – kreativno obrazovanje i Asocijacije Najboljih nastavnika regiona.
 • Spisak nominovanih najboljih nastavničkih praksi biće objavljen na sajtu www.carobnoselo.edu.rs do 31. maja 2024.
 • Pobednici će biti proglašeni, najdalje, do 28. juna 2024. godine tokom druge manifestacije Metodički dani srećnog učenja.
 • Pobednici će dobiti, pored vrednih nagrada, plaketu i pehar.
 • Autori se obavezuju da sva imovinska autorska prava u celosti ustupe UG KREATIVA – kreativno obrazovanje.
 • Preuzmi FORMULAR ZA SCENARIO
 • Kontakt za dodatne informacije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

NAPOMENA: Neophodno je da svaki scenario srećnog učenja, za bazu celovite integracije, koristi jednu od četiri knjige srečnog učenja koje pokrivaju jednu od ove četiri široke teme:

 • Ishrana i zdravi stilovi života (zdravstveni, jezički, naučni i umetnički sadržaji – inspirativno za predškolce i mlađe osnovce)
 • Narodna tradicija (kulturni, istorijski, jezički sadržaji – inspirativno za predškolce i mlađe osnovce, a od predmetne nastave preporučujemo nastavu maternjeg i stranih jezika, istorije, verske nastave, umetnosti)
 • Zaštita životne sredine (ekološki, naučni, digitalni, umetnički sadržaji – inspirativno za predškolce i mlađe osnovce, a od predmetne nastave preporučujemo nastavu biologije, geografije, maternjeg i stranih jezika, umetnosti)
 • Nauka i umetnost (naučni, umetnički i digitalni sadržaji - inspirativno za sve uzraste, a od predmetne nastave preporučujemo nastavu informatike, nauke i tehnike, medijske pismenosti, likovne kulture, bilogije, geografije, maternjeg i stranih jezika) 

Sve četiri teme pokrivaju širok spektar kompetencija, od naučnih i umetničkih, preko digitalnih i medijskih, pa do finansijskih i preduzetničkih. 

Banja Vrujci, 10. 12. 2024.       

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream