Ovde možete pogledati likovna i literarna rešenja izazova "Napravi jandžik" koja su pristigla od naših čitaoca, dece iz Srbije i srpske dijaspore.

IZAZOV ZA PORODICE:

Napravite porodično svoj jandžik predaka, fotografišite ga i pošaljite nam fotografiju, zajedno sa kratkom pričom o vašim precima, napisanom u wordu, na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. a mi ćemo to objaviti ovde.

IZAZOV ZA DECU:

Nacrtaj svoj jandžik predaka u bilo kojoj likovnoj tehnici, fotografiši crtež i pošalji ga uz kratku priču o svojim precima na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. a mi ćemo to objaviti ovde.

MIHAJLOV JANDŽIK!

(Likovni i literarni rad inspirisan pričom Čarobna torba iz knjige Zimsi mir sa vilom Božicom)

Moj deda Mića i baka Rada žive u selu Cvetanovac kod Ljiga. Oni vole nas unuke da okupe za zimske blagdane, baš kao za ovaj sada zimski raspust. Družimo se preko celog dana, ali ostanemo i do kasnih večernjih sati-kada nam deda priča dogodovštine iz njegovog detinjstva.

Pričao nam je o torbaku kojeg negde zovu i šarenica, a negde jandžik. Dedin torbak stoji okačen na zidu njegovog dnevnog boravka. Taj torbak izvezla je njegova baka Sovka, još sredinom prošlog veka i to na desnoj obali reke Binačke Morave, u selu Oslare kod Bujanovca. Isti je ponela njegova majka Simka prilikom udaje za mog pradedu Božidara. Taj torbak pripao je mom dedi Mići koji ga je nosio kao dete dok je izgonio stoku na ispašu. Tom prilikom prabaka Simka u torbak je stavljala toplu lepinju, ponekad pitu, parče sira ili kajmaka u drvenoj činiji koji se zvao čanak. Uz sve to spakovala bi i jabuku i po koju šljivu. On bi istovremeno sa hranom nosio i knjigu i frulu.

Jedno vreme taj torbak deda je nosio kada je išao u školu a kada je pristigao za vojsku-kupili su mu sportsku torbu.

Seća se deda i svojih predaka: Stojana, Radovana, Božidara i Ivana. Bili su po zanimanju većinom državni činovnici i to od Kumanova na jugu, preko Šumadije, Srema, pa do Karavukova na severu. I svi oni su verno služili svom narodu i otadžbini.

Dirnut lepim uspomenama iz mladosti, deda Mića često uzima frulu i svira, dok moja sestra i ja sa baka Radom igramo narodno kolo Moravac.

Dedina je molba da se torbak čuva za uspomenu i za naredne generacije koje dolaze. Želi da čuvamo i negujemo tradiciju i pravoslavlje.

 

Učenik: MIHAILO MILOVANOVIĆ II2

OŠ „ Nada Purić“ Valjevo

 

Napomena: Ovo je priča pristigla na javni poziv za Najbolju ilustraciju na temu "Moj jandžik" po uzoru na priču "Čarobna torba" iz knjige Zimski mir sa vilom Božicom koju možete poručiti na ovom LINKU. Svi oni koji nam pošalju svoje radove stiču pravo na 10% popusta na kupovinu ove knjige.

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream