Jedna od priča iz knjige "Zimski mir sa vilom Božicom" je i Zimski vilindan u kojoj je autorka pokušala da badnjak približi savremenom srpskom detetu. Istina je da je zapadna tradicija okupirala i ove prostore i da se porodice teško bore sa tim globalnim trendom.

 PRIČA: ZIMSKI VILINDAN

  • Glavni likovi: devojčica Vera, dečak Sava i vila Božica
  • Sporedni likovi: deca, mačak Toki, miševi, vrapci, lija, jelen
  • Mesto radnje: Čarobno Selo, Božičin dom
  • Vrem radnje: zima
  • Tema priče: Proslava Božića, Nove godine i viliing rođendana
  • Vrsta teksta: prozni tekst (bajka)

U priči Zimski vilindan akcenаt je na bogatstvu onih koji žive u suživotu sa drugim verama i nacijama, ali i onima koji poštuju i čuvaju svoju tradiciju. U foksu ove priče je praznovanju pravoslavnog Božića i ukrašavanju badnjaka.

Međutim, treba znati i činjenicu da svi pravoslavci nemaju badnjak, već jelku. Tako, recimo Rusi, oduvek kite jelku umesto hrastovog drveta.  Zato se u ovoj priči, kroz Verino i Savino iskustvo, deci približavaju razlike i sličnosti između badnjaka i jelke. Želja autorke nije da protera jelku iz detinjstva savremenog deteta, jer je to i nemoguće, nego da pričom o badnjaku osvetli njihova detinjstva i da tradicija kićenja badnjaka postane poželjna pojava u svakom srpskom domu. S druge strane, imala je i potrebu da nesrpskoj deci približi lepotu hrastovog drveta, odnosno badnjaka, i da im na taj način približi srpsku tradiciju.

"Neprikosnovene jelke, okićene skupocenim nakitom, gledale su poslednjih pola veka na badnjake sa visine, kao na seljake koji donose sir u grad. Badnjaci su ćutali i trpeli – pet stotina godina tajnog ulaženja u srpske kuće pod Turcima naučilo ih je istrajnosti i strpljenju. Poslednjih pola veka bili su sa jelkama na ,,vi“. Mada su poticali iz istih šuma, jelkama je kod badnjaka smetala izvesna seljačka prostota i naglašeno pravoslavlje" - rekao je jedne prilike Momo Kapor. Sve su to razlozi zbog kojih se autorka knjige "Zimski mir sa vilom Božicom" trudi da ne budemo na "vi" ni sa badnjakom, ni sa jelkom, nego da uživamo u praznicima, poštujući tuđe i čuvajući svoje. 

Bila bi potpuno pogrešno proterivati sada jelke, kao što su se pre pola veka proterivali badnjaci, već je potrebno da se zajedno potrudimo da današnje generacije ne budu uskraćene ni za jedno, ni za drugo, jer će svi oni sutra posatati i građani sveta i biti u prilici da proslavljaju praznike negde daleko, gde će umeti da sačuvaju vezu sa precima, ali istovremeno se ne osećajući došljacima bilo gde, nego ravnopravnim članovima društva.

Zimski vilndan, ilustrovala Ana Grigorjev

U priči "Zimski vilindan" radnja se dešava u vilinom selu gde se istog dana obeležava i Božić i Nova godina, ali i Zimski vilindan, odnosno Božičin rođendan. Želja spisateljice je bila da se na taj način pokaže da je sinergija različitosti moguća, ukoliko imamo dovoljno ljubavi u sebi. Na jedan bajkovit način autorka kroz priču daje priliku roditeljima, vaspitačima i učiteljima, da sa svojom decom, odnosno učenicima, dalje produbljuju znanja o praznovanju Božića, ali i Nove godine; sličnostima i razlikama u praznovanju Božića u hrišćanskim kulturama i da na taj način kod njih jačaju multikulturalnost, kao važnu kompetenciju savremenog deteta.

Vrlo je važno znati da lepota bilo koje vere, pa i pravoslavne, nije u negiranju, nego u prihvatanju i poštovanju razlika i sličnosti sa drugima. Naučiti dete da voli svoje bližnje i svoju veru, ali i da ume da poštuje pripadnike drugih vera, jedan je od važnih zadataka i porodice i škole.

Još jedan značajan doprinos knjige "Zimski mir sa vilom Božicom" je i ilustracija Ane Grigorjev koja prati priču "Zimski vilindan". Želja autorke ove knjige za decu je da se kroz ovu ilustraciju deci približe i različiti jezici sveta, različita pisma, ali pre svega lepota badnjeg drveta i da ovo bude jedna od prvih ilustracija za decu koja će praznovanje Božića osvetliti najlepšim bojama detinjstva svakog deteta.

HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI!

 

IZAZOV ZA PORODICE:

Okitite porodično svoj badnjak u šumi, u dvorištu ili u kući! Fotografišite ga i pošaljite nam fotografiju, zajedno sa vilindanskom čestitkom za vilu Božicu na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

IZAZOV ZA DECU:

Nacrtaj svoj okićeni badnjak, fotografiši crtež i pošalji ga uz vilindansku čestitku za vilu Božicu na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Knjiga Zimski mir sa vilom Božicom, može se poručiti preko LINKa

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream