U našoj novoj knjizi kratke dečje prozepod nazivom "Zimski mir sa vilom Božicom" jedna od priča nosi naziv "Čarobna torba".Jedan od likova ove priče je mačak Toki. On  je ljubimac devojčice Vere, glavne junakinje ove knjige. 

 PRIČA: ČAROBNA TORBA

  • Glavni likovi: devojčica Vera i vila Božica
  • Sporedni likovi: mama, tata, mačak Toki, miševi, lija, jelen
  • Mesto radnje: selo, radionica Verinih roditelja, domovina
  • Vreme radnje: zima
  • Tema priče: Putovanje po domovini
  • Vrsta teksta: prozni tekst (bajka)

Čarobna torba iz ove istoimene priče napravljena je pačvork tehnikom od četiri torbe Verinih predaka iz četiri različita kraja Srbije. U ovakvim tkanim suknenim torbama prvo se nosila čobanska, pa onda đačka i na kraju vojnička hrana, odnosno jedn atorba se nosila celog života što je današnjem potrošalkom društvu neshvatljiva činjenica. Ova torba u Verinom zavičaju se zove J A N Dž I K. Istina, tipičan jandžik je bila torba koja se pravila saračkim zanatom, od štavljene juneće kože. Bojila se obično u dve boje, žutu i crvenu i nosila se ili o ramenu ili o bisagama na konju. Međutim, isti takav naziv zadržao se i za tkanu torbu u jednom delu zapadne Srbije. 

Želja autorke knjige bila je da motiviše decu savremenog doba da požele da upoznaju tradiciju svojih predaka i sačuvaju je od zaborava. Današnja deca, naročito oni koji žive daleko od matice, odavno nemaju nikakvog dodira sa svojom tradicijom. Zato je autorka i želela da ih motiviše pomoću lika devojčice Vere, kako bi oni po ugledu na nju, zajedno sa svojim porodicama, krenuli u avanturu istraživanja života svojih predaka. 

Priča o čarobnoj torbi ima još jedan važan cilj, a on je ekološke prirode. Naime, promocijom nošenja ovakvog modnog detalja kod dece, autorka je želela da utiče i na izbacivanje iz upotrebe najlonskih kesa. Zar ne bi bilo lepo da svako dete ima neki svoj moderno kreirani jandžik  na čijem dizajnu bi se ogledala tradicija njegovih predaka?


Ako se ova tkana torba u Verinom zavičaju zove jandžik, kako se zove u tvom?

IZAZOV ZA PORODICE:

Napravite porodično svoj jandžik predaka, fotografišite ga i pošaljite nam fotografiju, zajedno sa kratkom pričom o vašim precima, napisanom u wordu, na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. a mi ćemo to objaviti ovde na sajtu u kategoriji @Deca.

IZAZOV ZA DECU:

Nacrtaj svoj jandžik predaka u bilo kojoj likovnoj tehnici, fotografiši crtež i pošalji ga uz kratku priču o svojim precima na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. a mi ćemo to objaviti ovde na sajtu u kategoriji @Deca. 

 

Priča "Čarobna torba" nalazi se u novoj knjizi kratke proze "Zimski mir sa vilom Božicom". Svi oni čiji radovi budu uzeli učešće u ovom izazovu dobijaju priliku da osvoje popust na kupovinu ove knjige u iznosu od 10% od cene knjige. Biraćemo i najbolje radove i nagraditi ih popustom od 30% na cenu knjige.

 

OVDE MOŽETE PORUČITI NAŠU DRUGU KNJIGU! LINK

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream