Preporuke

 

ŠTA SU REKLI O KNJIZI?

KAKO SAM ČITAO JEDNU NEVEROVATNU KNJIGU
(Utisci jednog običnog pisca za decu)

Ispočetka, s nevericom. Zapanjen postojanjem ovakvog neobičnog, gotovo šokantnog teksta. Vraćao sam se nekoliko puta na početak, a onda... …sve se otvorilo, usložilo i odmamilo me u talase ovog čudorednog okeana reči, pojmova, osećanja. Uzaludno je opisivati ili prepričavati ovu knjigu.
Ona se mora čitati, pročitati, shvatiti i onda – ispočetka. Toliko toga postoji u njoj, više nego dovoljno za neprekidno čitanje uz uživanje, učenje, preživljavanje i sve ono ostalo što ide uz literaturu koja je ovakvom posebno upečatljivom obliku.
Bajka? Nije samo bajka. Mašta je u svemu što čitamo i što odlikuje ovu knjigu, dajući joj gotovo magijsku privlačnost. Ima tu popularno primenjenih nauka – zoologije, botanike, zemljopisa, naravno tu je i ekologija... učimo uz uživanciju.
Jezik! Čarobnastičan, treba ga svakako mitrovati i kao nagradu zaslužiti makar praskvu, možda šanteliju, i ne preterivati da ne proradi prakljača. Molim? Tako se igra Željana jezičkim vragolijama, uz veoma brižljivo oblikovane misli, jezički čistim rečenicama. Milina za čitanje.
A sad zamislite šta se dogodilo: ilustrovala Ana Grigorjev! Veličanstveno! Eto, tako sam čitao ovu knjigu. Čitao? O, ne! Čitam je još i još, iako je samo rukopis. A zamislite kad budem dobio istinsku knjigu! Malo je meni omiljenih knjiga kojima se svakomalo vraćam: Vini Pu, Karik i Valja, Vetar u vrbaku... Mislim da će ovo biti jedna od takvih knjiga. Ne preterujem. Živi bili pa videli.
Naklon, možda zagrljaj: napokon, hvala Željana. I čestitam. Ulaziš na velika vrata u literaturu namenjenu prevashodno deci, ali i odraslima. To ne može svaki autor.

U Brestoviku, jula 2021.


Gradimir Stojković,
najčitaniji dečji pisac
na prostorima bivše Jugoslavije u poslednjih trideset godina

RECEPT ZA STVARANJE SREĆNIH LJUDI
(Spajanje drevnog i savremenog)


Posle niza profesionalnih uspeha i postignutih rezultata u prosvetnopedagoškom radu, u zemlji i u svetu, a sa zavidnim iskustvom i nesumnjivim znanjem u radu sa decom svih uzrasta, Željana Radojičić Lukić se odlučila da objavi prvu knjigu kratke proze. U knjizi svaka priča ima određenu i neuobičajenu didaktičko-metodičku aparaturu.
Zanimljivi su sami izazovi, ali i svest autorke da deca, roditelji, učitelji i uopšte svi vaspitači, što bolje i potpunije razumeju ovu kompleksnu i intrigantnu tvorevinu; ali i da svako prepozna važnost sopstvene uloge u obrazovnom procesu i stvaranju srećnog malog čoveka kroz srećno učenje. Vešto spajajući drevno i savremeno, bajkovito i realističko, domaće i strano, autorka stvara širok prostor za saznajne mogućnosti iz različitih oblasti i disciplina (istorija, geografija, biologija, jezik, društvo, preduzetništvo, domaćinstvo, digitalna i finansijska pismenost), u kojima mladi čitaoci, ali i svi njihovi vaspitači, mogu mnogo toga da nauče i prihvate iz opšte kulture i informisanja.
Obogaćene izvanrednim i nadahnutim ilustracijama Ane Grigorjev, ove kratke priče po mnogo čemu deluju skladno, ujednačeno i maštovito, te se mogu čitati sa istim interesovanjem i znatiželjom od prve do poslednje, a sve to kroz, u savremenom svetu nužno, ali zanemareno, iskustveno učenje.
Pojedine igre rečima i žargonima („Lukujem, mitrujem, lajkujem, čarobnastično”) ukazuju na činjenicu da autorka vodi posebnu brigu o izražavanju svojih junaka, te da samim tim ima određen stvaralački odnos i afinitet prema savremenom jeziku dece i mladih. Upotreba fusnota svedoči o brizi da pojedine nepoznate ili manje poznate reči budu objašnjene deci na odgovarajući i stručan način.
Višem cilju služi i divno zamišljeno, dečjim jezikom predočeno, objašnjenje osobina važnih za razvoj zadovoljne i ispravne ličnosti. Ovim neobičnim i uspelim poduhvatom Željana pokušava da srećno učenje, celoviti pristup učenju, proširi na one koji još u njegove vrednosti nisu sigurni, ali je i najavila nove kreativne sposobnosti i spisateljsko umeće koje se sigurno neće završiti samo na ovome.


U Beogradu, jula 2021.

  

Prof. dr Milutin Đuričković, pisac za decu i odrasle

NA SUGURNOM PUTU DO DEČJIH SRCA
(Bajkovite priče o čarobnom svetu iz naše Srbije)


U velikom broju knjiga za decu koje se danas objavljuju knjiga Željane Radojičić Lukić sigurno će se izdvojiti kao posebna i retko uspela nova knjiga i koja će se rado čitati.
Da bi se razumelo kako prva knjiga jednog autora može da dobije visoke pohvale, treba znati da se Željana Radojičić Lukić za nju, svesno i(li) nesvesno, pripremala ceo svoj dosadašnji radni vek. Posle dovoljno vremena provedenog u vaspitno-obrazovnom radu, koji je zapažen i u svetu, i vrlo visoko vrednovan, Željana Radojičić Lukić je rešila da svoja znanja, iskustva i pomno izgrađivane puteve do dečjih srca, misli i mašte otkrije, učini dostupnim i drugima kojim je istinski cilj dobro obrazovanje i vaspitanje naše dece. I to ne govoreći kako bi trebalo s decom raditi, nego pokazujući kako se radi s decom.
Ova zbirka priča, bajki – bajkovitih priča iz dečje svakodnevice posebna je po maštovitosti koja će nesumnjivo buditi i zadržavati dečju pažnju i pobuđivati njihovu maštu. U to se uveri ko god ih čita, a nema sumnje da je dosta toga iz njih autor mnogo puta i na različite načine proverio u radu s decom. Zato i deluju ovako uverljivo kao dečje štivo.
U ovoj knjizi autor Željana Radojičić Lukić je umetnički uspešno povezala staro i novo, preplićući elemente iz naše starine sa današnjim životom, preplela je motive i likove iz naše narodne književnosti za decu sa detaljima iz savremenog života dece. Tu se priča o vilama, čarobnom svetu, i životinjama koje se mogu u takvom svetu pojaviti – jer, ne zaboravimo, čovek je biće koje ne živi ni izvan životinjskog sveta. Pa su tu i životinje kao deo sveta koji je stvorio autor ove knjige – junaci su i mnogih ranijih dečjih knjiga – veverica, jež, cvrčak, sova i – neizbežni pas. Ali dečji junaci knjige – Luka i Mitra su deca naših dana; zato oni i lajkuju, služe se elektronikom... I ne bi trebalo ispustiti iz vida: taj čarobni svet je tu, u našoj Srbiji!
U vreme kad gotovo sve vodi našu decu jezičkom siromaštvu, gde se opštenje među decom često svodi na nekoliko reči, i to stranih, što vodi i siromašenju stvaralaštva, i skučenoj misli, ova knjiga predstavlja pravo osveženje – u pogledu širenja granica srpskog jezika i stvaralaštva.
Pričajući doživljaje današnje dece, autorka ih vodi i u vajat, bez kog se nije moglo zamisliti srpsko selo i srpska porodica. Željana u život vraća i neke druge neopravdano potisnute reči. I inače knjiga uvodi decu u jezičko stvaralaštvo, ne kroz ponavljanje raznih stranih reči kojim su ona danas 64 zatrpana zahvaljujući „medijima” i nama što to nekritički preuzimamo, nego stvaralaštvom u prostorima srpskog jezika. Tako na jednoj stranici knjige deca za plod jedne voćke mogu da pročitaju: jabuka, jabučica, jabukača, jabučak. I sve te plodove, iste a malo drugačije, skuplja devojčica Mitra. Životinje se oglašavaju: sova prosovi, jež proježi, srna prosrni, cvrčak cvrči. Istina, i lajkuje se, ali se i mitruje i lukuje! I čarolija se. I kada je čarobni svet u Čarobnom Selu Srbije, logično je da i deca nose srpska imena, za mnoge, i često, nije to logično. Autor finim alatima razbija okove stranih reči i šablona koji sve više stežu srpski jezik. A rečeno je: srpski jezik voli red, ali ne voli stege.
Posebnost ove knjige je i u tome što je protkana uputstvima za decu, roditelje i učitelje. U njima se oni upućuju čemu im još neka priča može poslužiti – a uvek je to podsticaj za razvoj dečjeg stvaralaštva, kao i drugih vrlina. Posebno je to dobrodošlo za učitelje. Oni se mogu uveriti kako se i teme koje donosi savremeni život – a koje su uvrštene u programe pod teškim stručnim terminima neprilagođenim uzrastu kao da se radi o udžbenicima za fakultet, čime se znatno otežava usvajanje funkcionalnih znanja poput digitalne, finansijske, preduzetničke… pismenosti – mogu obraditi kroz zanimljive priče, primerene dečjem uzrastu. Navedeni i slični primeri u knjizi pomoći će učiteljima da i druge slične teme ovako obrađuju s decom, a i roditeljima kad sa decom rade, ali i da one „obične” teme u ponečemu osveže i učine zanimljivijim za decu.
Sa posebnim zadovoljstvom i vrlo dobrim željama preporučujem knjigu Željane Lukić Radojičić za čitanje uopšte ne sumnjajući da će ona postati omiljena dečja lektira.

U Beogradu, jula 2021.

 


Prof. dr Sreto Tanasić,
srpski lingvista i filolog, dopisni član ANURS, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika

KNJIGA KAO POSTOJBINA DJECE
(Spriječavanje nadolazećeg mraka)

Iščitavajući knjigu „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ shvatila sam da preda mnom stoji izazov koji da nosi bogatstvo pisane reči. Još kada je potpomognuto snagom čistog srca i mudrošću svemira jasno je da pred sobom imam raritet u dečjoj književnosti. Vještim perom čarobnjaka, povezujući tradicionalne vrijednosti i našu stvarnost, Željana Radojičić Lukić otkriva nam jedan novi svijet u kom zakoračiti znači pronaći sve nove vrijednosti zaspale u nama, pronaći put do njih i oživjeti ih. Kroz svijet mašte pokazuje nam kako ovaj put kojim smo zakoračili može i te kako biti čaroban, bezvremen, trajan. Ovom knjigom utkan je put u jedan novi višedimenzionalni svijet. Svijet koji pobjeđuje vrijeme.
Knjigu ilustrovala Ane Grigorjev
Ako su djeca „ukras svijeta“ – ova knjiga je njihov čuvar, njihova postojbina, čuvar najčistijih dječijih srca.

Zagolicati maštu jednom djetetu danas, u svijetu višestepene informatičke pismenosti, gdje sve može i sve je dostupno, u svijetu koji nas nesumnjivo vodi u jedan transhumanizam, iznikla je jedna ideja tkana najčistijim pokretima duše i ljudskog srca, pretočena u čarobni svijet dječije igre gdje opet sve može u jednostavnosti igre i dječijeg doživljaja.

Pojavila se u pravi trenutak da svojom „Jesenjom gozbom sa vilom Bosiljčicom“ spriječi nadolazeći mrak koji obuhvata najtananija dječija osjećanja i svojim drugačijim pogledom pruži im nadu i osvjetli put kojim treba da idu.

U svojoj „Luci vrlina“ vila Bosiljčica je vaspitač i put u njihovu bolju budućnost.

Karike, koje su sastavni deo života i koje se samo u djetinjstvu slažu, ona vješto uvezuje i tako ih uči i pomaže im da razumiju važnost istih i način kako ih osvojiti. A te karike nisu ništa drugo već odgovornost, iskrenost, radoznalost, poštenje, povjerenje, upornost, ljubav – vrline koje se u djetinjstvu izgrađuju i temelj su zdravog i uspješnog čovjeka.

Snaga riječi u kombinaciji sa mudrošću jednog čistog srca, taj božanski dio bića koji nam na dlanu bezuslovno poklanja ova nadasve nadarena spisateljica je jedan mali tren kada se bog materijalizuje, ovog puta kroz riječ i duh Željane Radojičić Lukić.

Hvala ovoj divnoj Božici na otkrivanju nebeskih darova kroz jedinstvenost riječi i slike. Kao što biva: „Svaki kraj ima svoj početak“, a ova knjiga jedno čarobnastično trajanje!

U Trebinju, novembra 2021.

Vera Basor, književnica

 

KNJIGA KAO ČAROBNI UNIVERZUM

(Simbioza majke i učiteljice)

U današnje vrijeme, kada je djeci sve dostupno na „klik“ i kada se većina njihovih aktivnosti svela na prevlačenje prstom preko ekrana „pametnih“ uređaja, imati ovakvu knjigu u rukama, neizmjerno je bogatstvo. Prva knjiga Željane Radojičić Lukić, čiji je rad u vaspitanju i obrazovanju visoko vrednovan, čitaoce osvaja svojom nježnošću, razigranošću, maštom, ljepotom, vedrinom.
Knjiga „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom" satkana je od zbivanja koja uzbuđuju i razgorijevaju maštu čitaoca. Kada je otvorite, imate osjećaj da ste se iznenada našli u nekom drugom, čarobnom univerzumu. Tome umnogome doprinose veličanstvene, živopisne ilustracije, kojima je knjiga obogaćena.

Veliku vrijednost ovoj knjizi daje jezik i stil kojim je pisana, a on je čaroban. Misli su brižljivo oblikovane, rečenice jezički čiste. U njima su, sa puno ljubavi, utkane živopisne, pomalo arhaične riječi i izrazi, neizmjerne ljepote. I što je veoma važno - knjiga je pisana ćirilicom. Našom ćirilicom koja se piše srcem.

Čitajući ovu knjigu osjećamo miris kuhinje naših baka, miris špajza, vraćamo se u djetinjstvo. A to prisjećanje na dane djetinjstva, to vraćanje djetinjstvu ima neobičnu ljepotu i uvijek je drago kada se javi.

Glavni junaci - djevojčica Mitra i dječak Luka, đaci vile Bosiljčice, promovišu vrline kao što su originalnost, upornost, vjera u sebe, odgovornost, samopouzdanje, kreativnost, a koje bi svi mi trebalo da razvijamo kod djece, u svakodnevnom radu sa njima. Jer, vrline koje se izgrađuju u djetinjstvu, zapravo su temelj zdrave i uspješne ličnosti. Imena glavnih junaka simbolišu tradiciju našeg naroda. Prva asocijacija nam je na naše pravoslavne, jesenje praznike – Mitrovdan i Lučindan. Kroz lik vile Bosiljčice napravljena je paralela između majke i učiteljice, jer su te dvije osobe zapravo stub razvoja svakog školarca. Ovim se šalje jasna poruka da između roditelja i učitelja ne smije postojati „razdor“ i da su oni uvijek na istoj strani, na strani djeteta, u cilju njegovog srećnog učenja, srećnog odrastanja.

Knjiga „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ pobjeđuje vrijeme, ljepota izvire iz njene srži i sigurno će se izdvojiti kao posebna i uspješna knjiga, koju će rado čitati djeca, njihovi roditelji, učitelji, vaspitači i svi oni koji maštaju, koji su u duši još uvijek djeca.

U Bileći, novembra 2021.

Ljiljana Janjić

profesorica razredne nastave, OŠ "Petar II Petrović Njegoš" Bileća

 

KNJIGA KOJA PROMOVIŠE UČENJE SA SMISLOM 

(Slatki oraščić koji krcne i rastvori ljutnju u lijepo raspoloženje)

Posebnu pažnju ću u ovom svom osvrtu posvetiti ovoj knjizi kao izuzetnom metodičkom sredstvu koje na inovativan, zabavan i drugačiji način izaziva na čitanje, a dobro svi znamo koliko nije lako biti nov i drugačiji. Dobra motivacija je osnovni preduslov da dođe do potpune recepcije književnog djela. To je osnovni uslov da se postignu bolji efekti u razvoju trajnih pozitivnih osobina i moralnih vrijednosti mladih. Sve čega se dotaknemo i što pogledamo, ako smo dovoljno motivisani, može da nam donese znanje, pokazujući nam da je priroda put do avanture, ali istovremeno i put do osjećanja. Pravo je čudo kako te male glave, ako su motivisane i zainteresovane, ono što ste vi osmislili, svojom maštom još više razviju i nadograde.

Djecu zanimaju knjige u kojima mogu da prepoznaju svoj život i vrijeme u kome žive. Knjiga za djecu mora da bude privlačna, moderna, da ima duh i toplinu.

Šta se dogodi kada se kreativnost, iskustvo i ljubav prema edukaciji udruže u jednom cilju? Dogodi se fenomenalna edukativna knjiga, igračka, unikatna, zabavna, interaktivna knjigaza djecu. Dogodi se „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“. Dok čitamo, ne možemo se oduprijeti utisku da pred sobom imamo, u najmanju ruku, bajku.

Bajka je čarobni štapić i dokazano pretvara neraspoloženje u znatiželju, umor u vedrinu, ljutnju u slatki oraščić koji krcne i rastvori se. Bajka raspiruje smišljanje i razmišljanje.

Ono po čemu se ova knjiga izdvaja od drugih jeste promovisanje učenja sa smislom i kritičkog mišljenja, što su vještine neophodne za XXI vijek. U školskom planu i programu nastojimo da biramo neobične knjige koje pomjeraju granice i razvijaju dječiju radoznalost. One provociraju istraživanje, dijalog, otvaraju pitanja, vode na sigurnom rukom kroz odrastanje,

Dijete će uvijek i bez greške odabrati dobru ilustraciju. Autorka je izvrsnim ilustracijama, edukativnim sadržajem, toplim i entuzijastičnim pristupom, rječnikom prilagođenom djeci, ali i istovremeno drugačijim i inovativnim, prikazala na slikovit, zabavan i duhovit način jedan ljepši svijet.

Posebnost knjige su „Čarobnastični izazovi“, u kojima su pitanja, nalozi i zadaci logički povezani sa sadržajem i upućuju učenike na različite kognitivne aktivnosti i podstiču ih na stvaralačko mišljenje i istraživanje. Metodička aparatura prilagođena je nastavi u kojoj se usvajaju odgovarajuća funkcionalna znanja. Knjiga doprinosi razvijanju dječije kreativnosti, podsticanju, unapređivanju stvaralačkih metoda u obrazovanju, njegovanju boljih odnosa među ljudima i prema prirodi.

Knjiga će naučiti djecu da vole prirodu, i nadam se, bar malo doprinijeti da izrastu u ljude koji brinu o životnoj sredini. Npr. biljni svijet, prikazan u knjizi, je veoma raznovrstan, i na prijemčiv način je o njemu govoreno u knjizi.

Ova knjiga nas uči da je pisanje igra, ljubav, povratak u djetinjstvo, vraća vjeru u magiju čitanja i igru koja može da bude dobar put ka učenju. Zato ovu knjigu poredzabavnog i emotivnog momenta, sjajnih priča, avantura i doživljaja glavnih junaka, karakteriše i edukativni karakter, koji su deca prepoznala i prihvatila.

Originalna, dinamična priča sa mnogo neobičnih podataka i jezičkih igara koja pokazuje kako mašta može da poboljša svijet i bude nezamjenjiva zabava.kreativnost

„Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ jača mališana koji vjeruje u sebe, mašta i kroz igruuči o svijetu u kome živi. Možda će baš neko dijete, od ovdje prisutnih, biti buduće veliko ime koje će promijeniti tok umjetnosti i nauke.

U Bileći, novembra 2021.

Mirjana Svorcan Tolj

profesorica srpske književnosti i jezika JUOŠ „Sveti Sava“ Bileća

KNJIGA INTEGRISANIH NASTAVNIH SADRŽAJA

(Bajke koje podsećaju na Desanku) 

Prva asoicjacija nakon čitanja knjige "Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom" bila mi je Desanka, nova Desanka. Ali umjesto maja bi Bosiljčica, umjesto proljeća i tek probuđenih buba, spoznah začaran šumski, životinjski i biljni svijet u kome se snalaze Mitra, djevojčica iz Čarobnog Sela i Luka iz Zdjela pirinča podno Alpa koji vuče porodične korijene iz Šumadije. Sa majske livade pođoh u šumadijsko selo gdje osjetih miris, čuh zvuk i ugledah boju, a sve satkano posebno biranim riječima, od imena likova do mjesta i vremena radnje.

Pođimo od imena likova:

  • Bosiljčica - učiteljica, ime tradicionalno, pomalo zaboravljeno, a vezano za običajni  cvijet bosiljak. Sa mirisom bosiljka se vjenčavamo, krstimo, pričešćujemo i odlazimo na kraju nekim novim putem. 
  • Mitra - ime skraćeno od Dimitra, grčkog porijekla, znači plodna zemlja. Muška verzija imena Dimitrije, poput Dimitrija Obradovića.
  • Luka - jevanđelist.

Imena koja upućuju na jesenje svece i krsne slave koje se slave kod Srba. Dakle, govori se o vječnom podučavanju punom plodova znanja, a sve na zapadnom dijelu svijeta, jer je jesen najsličnija zapadu i po boji zalaska sunca i po zvukovima koji se čuju u smiraj jesenjeg dana. U knjizi je istaknuto devet, nije slučajno izabran broj, osobina koje razvijamo i vrjednujemo kod učenika: kreativnost, radoznalost, originalnost, samopouzdanje, odgovornost, upornost, povjerenje, odlučnost i snalažljivost, ispričanih kroz devet čarobnih bajki. 

Svaka bajka je smještena na različita mjesta dešavanja, povezana sa vilom Bosiljčicom i doživljajima dva drugara Mitre i Luke. Rješavanju postavljenih zadataka djeca prilaze sa radošću rješavajući ih na maštovit način.

Veoma odgovorno i znalački autorka usmjearva i vodi dječiju maštu ka rješenju, a ako negdje zapne, učiteljica vila je tu, da pripomogne.

Prijedlozi zadtaka na kraju svake bajke su za učenike, roditelje i učitelje i kao takvi su veoma važni. Oni daju metodičko-didaktička uputstva, nenametljivo ali stručno. Željana je na prvo mjesto stavila obraćanje učeniku, roditelju, pa učitelju, što pokazuje vrijednost i značaj ovog trojstva u savremenom vaspitanju i obrazovanju.

Knjiga je napisana savremenim srpskim jezikom kroz koji su protkane riječi, poput "zasovi sova", mitrujem, lukujem, lajkujem, kikujem, smuti, čarobnastično i sl, kao i stare, pomalo zaboravljene, vajat i špajz, uz objašnjenja tih riječi. Na ovaj način prikazano je bogatstvo našeg jezika u kojem ima i tradicionalnog i savremenog. Sve to čini bajke bliže današnjem djetetu, jer likovi govore njegovim jezikom, a bogate ga, već pomalo zaboravljenim, arhaičnim riječima. Pri pisanju, autorka je inspirativno koristila smjenu dugih i kratkih rečenica i na taj način doprinjela dinamičnosti jeseni kao godišnjeg doba. Koristeći zvučne suglasnike u riječima postigla je i zvučnost u rečenicama, tako da pri čitanju teksta još dublje doživimo jesen u pokretu, kao jedno aktivno godišnje doba.

Ilustracije suptilno potkrijepljuju tekst čineći simbiozu riječi i ilustracije i tako poprimaju moć bojenja riječi.

Negdje pročitah da se ova knjiga može koristiti za integrisanje nastavnih sadržaja iz matematike i muzičke kulture. Mišljenja sam da je ovo očit primjer integrisanih sadržaja svih predmeta u razrednoj nastavi.

I na kraju, ovo je bajka 21.vijeka. Izašla je iz okvira knjige, nastavila komunikaciju sa učenicima pomoću digitalnih sredstava, te je tako povezala sve učesnike, ma gdje oni bili i pružila im mogućnost da spoznaju različite kulture i običaji, a uokvirene tradicijom i vjerovanjem. Ovakvim pristupm izvođenja nastave putem igrolikih aktivnosti, a potpomognutih kreativnošću učitelja, možemo realizovati veći broj očekivanih ishoda, ostvariti vaspitne i obrazovne ciljeve, odnosno u konačnici osavremeniti nastavu. Tako ćemo da vodimo i pravilno vaspitavamo učenike da shvate značaj negovanja vrijednostu tradicije, običaja, jezika i multikulturalnosti, a sve u cilju krajnjeg doprinosa srećnom i obrazovanom djetetu. Učiteljima i roditeljima djece mlađih razreda data je prilika da pomoću sadržaja ove knjige pomognu đacima i svojoj djeci  da odlaze u školu sa radošću i novim očekivanjima; da ispunjavaju zadatke na nov način, da budu istraživači; da napreduju svako naspram svojih mogućnosti; da zdravo rastu i razvijaju se; da probiju sovje čaure i da poput leptira prikupe nova znanja i načine učenja.

Posebno bih istakla njegujuću ljubav prema knjizi koja će od ščitača, poput male Mitre, stvoriti vrijednog čitača i na kraju čitaoca koji zna pronaći vrijednost skrivenu između šarenih korica knjige.

Željana, hvala na ovoj knjizi, sa željom da nas povedete i na ostale strane svijeta i pružite nam mogućnost da u sebi sačuvamo dijete.

U Banjoj Luci, novembra 2021.

Branka Lovrić Bosnić

profesorica razredne nastave, JUOŠ "Dositej Obradović" Banja Luka 

 

 

 

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream