Preporuke

 

ŠTA SU REKLI O KNJIZI?

 

TЕLEPORTOVANJE U NAUKU I UMJETNOST
(Poziv djeci da se bave naukom i umjetnošću)

Autorka ovom knjigom priča o dečjim avanturama, tokom ljeta na selu kompletira Luku godišnjih doba i to crvenom bojom, bojom vatre. Na taj način indirektno poručuje da je za svako djelo, u koje se ugrađuje strast, rezervisan pijedestal, gdje će se zasigurno naći i ova knjiga bajkovite proze.
Kroz svaku priču ističu se živopisni motivi koji čitaocu daju moć da ih doživi svim čulima. Priroda samo što ne zamiriše, a poj slavuja, zujanje pčela i igra svitaca pozivaju nas da se otisnemo u avanturu u nekom svom čarobnom selu.
Umjetnost i nauka se posmatraju kao cjelina, pa zato glavni likovi, Vida, Ilina, Petar i vila Sunčica, slave nauku i umjetnost kroz svoje rođendane i rođendan Nikole Tesle. Sve troje djece su daroviti za nauku i umjetnost i oni će zasigurno uticati na drugu djecu da ispituju svoje mogućnosti i spontano otkrivaju svoju darovitost. Takođe je važno napomenuti da su uz vilu Sunčicu, kao sinonim za učiteljicu i naučnicu, i djevojčice Ilina i Vida talentovane za nauku. Na ovaj način autorka daje svoj doprinos za porast djevojčica i žena u nauci.
Struktira knjige prati strukuru prethodnih triju, pa tako i u ovoj, autorka je sa lakoćom, u teme nauke i umjetnosti, ugradila ljudske vrijednosti kroz novih dvanaest vrlina. Uz svaku priču, osim vrlina, postoje i izazovi koncipirani posebno za dijete, a posebno za porodicu ili za školsku zajednicu.
Knjiga oslikava savremeno doba koristeći pojmove budućnosti: token, digitalni novčanik, teleportovanje, digitalni tragovi, medijska pismenost, vještačka inteligencija i dr. Djecu će te teme podstaći na čitanje, a način na koji im Željana približava ono što neminovno stiže, pripremajući ih tako za budućnost. Priče daju šansu da djeca kritički razmišljaju i da se, i u porodici, i školi, osposobljavaju za izazove digitalnog doba.
Ilustracije talentovane Ane Grigorjev i u ovoj knjizi mame na čitanje sve one koji prepoznaju čaroliju koja je prikazana.
Iako junaci ove knjige putuju kroz vremeplov u budućnost, najvažnije je što ova knjiga nosi jednu važnu poruku, na samom kraju knjige devojčica Ilina se, između učiteljice-ljudice i učiteljice-robotice, odlučuje za LjUDICU.


U Banjoj Luci, februara 2023.

Maja Karać
Učiteljica

PEDAGOŠKA I LITERARNA MISIJA

(Zaokružena logička i umetnička celina)


Stara je istina da sve što je lepo ima kraj, pa tako i ova serija knjiga Željane Radojičić Lukić, koja se sastoji iz četiri dela, shodno godišnjim dobima i njihovim osnovnim karakteristikama. „Letnja vreva sa vilom Sunčicom“, uz izvanredne i maštovite ilustracije Ane Gligorjev, nastavlja i zaokružuje sada već prepoznatljivu strukturu i metodologiju izdanja, koja pored literarne i likovne poseduju izrazitu didaktičko-metodičku dimenziju. To je, inače, jedno od bitnih i ključnih stvaralačkih obeležja čitave serije Željaninih izdanja, koja sada imaju izgled, odnosno formu sasvim zaokružene logičke i umetničke celine.
Na razmeđi sna i jave, odnosno na razmeđi realnosti i fantastike odigrava se osnovna radnja ove knjige, čiji su glavni protagonisti Vida, Ilina, Petar i vila čarobnica Sunčica. Naglašavajući pouku, određene saznajno-vaspitne tendencije i etičke vrline (mudrost, prisebnost, strpljivost, saosećajnost, duhovnost, odvažnost, nepokolebljivost), autorka se potrudila da sintetizuje moralno i obrazovno, čime potvrđuje da aktivno ispunjava svoju prosvetno-pedagošku i literarnu misiju. Na kraju svake priče nalaze se svojevrsni izazovi, odnosno kreativni podsticaji namenjeni učenicima, roditeljima i učitelju/ učiteljici.
Posvećena letu u potpunosti, ova knjiga slavi i veliča njegove vrednosti i prednosti, lepotu i odlike, kojima deca ne mogu da odole naročito kada se nalaze u svekolikim prirodnim raskošima. U želji da probudi i podstakne to „letnje čarolijanje“, autorka stvara niz zanimljivih i uzbudljivih zapleta, u kojima ravnopravno učestvuju deca, odrasli, pa i pripadnici veštačke inteligencije. Time se, zapravo, ukazuje na potrebu i razvoj ljudskog društva, koje sve više stremi savremenim tehnološkim i digitalnim dostignućima, bez kojih je prosto nezamisliv svet današnjice, ali i svet budućnosti.
U tom smislu Željana Radojičić Lukić zagovara povratak prirodi, kao i neophodnost da deca i mladi aktivno učestvuju u svemu onome što njihov život čini integralnim i sadržajnim. Uvereni smo da će autorka nakon ove lepe i uspele tematske serije nastaviti sa novim i inventivnim projektima, koji će i te kako biti od značaja i koristi deci i mladima različitih uzrasta.

U Beogradu, 12. 3. 2023. 

Dr Milutin Đuričković

član Evropske akademije nauka i umetnosti

Ulazak u svet Teslinog naučnog carstva
(Putovanje kroz otuđeni svet današnjeg vremena)

Već u uvodnoj reči svoje prve knjige Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom Željana Radojičić Lukić je rekla da je to prva knjiga iz edicije Čarobno selo, u kojoj će biti četiri knjige, svaka posvećena jednom godišnjem dobu. Ova četvrta knjiga Letnja vreva sa vilom Sunčicom, dakle, zaokružuje taj ciklus. Uspeh odnosno prijem prve, a zatim i druge i treće, knjige potvrđuju ipak da se ne radi samo o dobro isplaniranom poslu; nije manje važno ni šta je to Željana Radojičić Lukić ponudila čitaocima i kako je ostvarila. A to je, uz nesumnjiv književni talenat, osveženje u izboru tema i u načinu pisanja za decu – nešto drugo u odnosu na ono što današnja ne baš skromna produkcija dečje književnosti obično donosi.
Ova knjiga takođe pokazuje kako se može uspešno pisati za današnju decu tako da se s njima ne ide samo kroz otuđeni svet današnjeg vremena, kroz svet interneta i drugih novovekovnih novotarija, nego da im se podstiče interesovanje i za ono što je naše, što nas je održavalo kroz vekove, a opet – ne zatvarajući nas u prošlost.
Ne menjaju se samo godišnja doba u knjigama Željane Radojičić Lukić; menjaju se i likovi i sadržaji njenih priča. Ovde decu zanima nauka, kako da izazovu neku pojavu, interesuju se za umetnost i nauku. Petar s ocem i stricem ide na majdan, deca idu i u atelje, a vrhunac čini njihov ulazak u Teslino naučno carstvo; deca se počinju interesovati za istraživanje pojava u prirodi, naravno – opet na bajkovit način. Postaju Teslina deca. Drugom prilikom pominje se pojam medijska pismenost, i ne samo on. Sve to u pričama, ne u nekom priručniku iz tehnike. Naravno, nikada se ne prekida živa nit sa srpskom podlogom, na različite načine se podsećamo na našu prošlost.
Treba napomenuti, što je vrlo važno, jezik u knjizi. Piščevo korišćenje srpskog jezika nije ostalo nezapaženo ni u prethodnim knjigama. Za razliku od mnogih sadržaja s kojim se današnja deca susreću, u ovoj knjizi se deci pokazuje i bogatstvo, raskoš i lepota srpskog jezika. Ne samo da se svaki čas ne poteže neka strana reč, tamo gde nema potrebe za njom, nego se sve čudno, neobično, novo i lepo što se dešava našim junacima Letnje vreve iskazuje gotovo dosledno lepim srpskim rečima. Pošto mi nismo od juče, imamo u jeziku pamćenje o sebi i životu naših starijih, to pamćenje smo iskazivali svojim rečima i po srpski izvezenim nizovima reči – rečenicama. Kolica, korpe, kengur torbe – ništa pojedinačno i sve zajedno, ne može zameniti našu kolevku! Čitaocima knjiga Željane R. Lukić neće biti nejasno ono „od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“! Pa onda ni u prenesenom značenju: Kosovo i Metohija su kolevka srpske države i kulture. I mnogo je reči za važne pojmove, a koje danas, zato što se,tako da reknem – od kolevke ne odvajamo od interneta, polako tonu u zaborav. Željana Radojičić Lukić ih lepo, neosetno, upliće u naš rečnik i naš jezik, spasavajući dečji rečnik od siromašenja i približujući im mnoge važne realije iz naše materijalne i duhovne kulture. Učeći decu bogatstvu srpskog jezika, autor ove knjige zasipa ih istoznačnim rečima, a naslanjajući se na svojstvo srpskog jezika da ima reči onomatopeje, autor knjige neguje jezičko stvaralaštvo produžujući niz onomatopeja.
Treba pomenuti i zadatke koje posle svake priče pisac osmišljava za učenike, roditelje i učitelje. Ne treba ni pomišljati da li oni imaju svrhu, jesu li izvodljivi, da li će biti interesantni za učenike jer ih je osmislio autor koji je radni vek proveo s decom, čiji rezultati su prepoznati i visoko ocenjivani. Ovakve korisne delove mnoge knjige za decu, ili većina njih, nemaju. Takođe, kroz knjigu se ističu i objašnjavaju određene vrline kao: mudrost, prisebnost, strpljenje, saosećanje, duhovitost... a podloga za isticanje tih vrlina su priče u knjizi.
Pred nama je još jedna, četvrta po redu, bajkovita knjiga Željane Radojičić Lukić o bajkovitom svetu, o kome ona bajkovito govori. Nema sumnje da se deci nudi privlačno, primereno njima ispričano štivo u koje su vešto i lepo upleteni vaspitni ciljevi, tako značajni deci koja odrastaju u današnjem nimalo bajkovitom realnom vremenu. A opet, vodi ih pripremanju i osposobljavaju da se bolje snađu u tom realnom svetu.
Zato, i još mnogo puta zato, toplo preporučujem knjigu Letnja vreva sa vilom Sunčicom Željane Radojičić Lučić za objavljivanje.

U Beogradu, marta 2023.

prof.dr Sreto Tanasić,
. dopisni član ANURS

 

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream