Letnja vreva

Dragi čarobnjaci,
Letnja vreva je deo Luke godišnjih doba. Smeštena je na njenoj južnoj strani. To je dom vile Sunčice, zaštitnice leta. Kroz Letnju vrevu deca lako uče karatkteristike ovog godišnjeg doba. Produbljuju i znanja o zanimanjima i poslovima ljudi koji su važni na selu, od septembra do decembra. U želji da Luka godišnjih doba bude dostupna svima koji razumeju srpski jezik i čitaju ćirilicu, nastala je EDICIJA ČAROBNO SELO namenjena deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

LIČNA KARTA

 • Ime: Sunčica
 • Titula: Vila čarobnica
 • Zanimanje: umetnica i naučnica
 • Adresa: Letnja vreva bb, Čarobno Selo, Srbija
 • Mesto rođenja: Kruna suncokreta
 • Strana sveta: jug
 • Godišnje doba: leto
 • Datum rođenja: 7. jul
 • Mesto opuštanja: Atelje otisaka
 • Nastavna oblast: umetnost i nauka
 • Omiljena boja: crvena
 • Omiljeni cvet: suncokret
 • Omiljeno jelo: sladoled sa borovnicama
 • Omiljena muzika: letnji zvukovi
 • Omiljeni nakit: šnala od suncokreta

VILA SUNČICA – crvena letnja vila, crnokosa, sa ogromnim kikama, menja frizure, u kosi je uvek cvet suncokreta, vesela i razdragana, razigrana, radoznala. Istančanog čula vida, vidi dalje od drugih, priča jezikom boja, često vidi samo boje, pa iz boja sama gradi oblike. Sve bi da isproba, neustrašiva i nezaustavljiva, jednom rečju avanturistkinja koja je spremna na sve ako je u cilju novih saznanja i iskustva. Tokom svih njenih avantura njen zaštitni znak je osmeh, smeh, kikotanje, radost i svi je zato baš vole.

TAJNO MESTO: Sunčica ima svoj Atelje otisaka u kojem, u danima opuštenosti, ostavlja svoje i prikuplja otiske kreativne dece. U ovaj atelje mogu da uđu samo deca koja prolaze Sunčicin test sampouzdanja, autentičnosti i maštovitosti.

ZANIMANJE: naučnica i umetnica (fizika, hemija, geografija, likovno )

ŠTA UČI DECU: Vila koja decu uči važnosti nauke za razvoj čovečanstva, ali i vrlinama kroz koje im olakšava pronalazak rešenja tokom učenja i života. Sklona  ovinama, te se lako upušta na nepoznat teren, spremna da uči i istražuje. U danima opuštenosti ona se prepušta umetnosti, likovnom izražavanju, dizajnu. Ponekad odaje utisak nekoga sa rasutom pažnjom, zbunjenog, ali je u suštini fokusirana samo na ono što je zanima. Nije sklona da saluša druge, nameće svoja interesovanja i bodri decu da uče, da isprobavaju, da se ne plaše, da imaju samopouzdanje i veru u sebe…

VRLINE: Ljubav, Samopuzdanje, Maštovitost, Radoznalost, Kreativnost, Nezavisnost, Autentičnost.

 

 

OVDE MOŽETE PORUČITI KNJIGU

Letnja vreva sa vilom Sunčicom

KLIKNITE NA OVAJ LINK

ŠTA SU REKLI O KNJIZI?

 

TЕLEPORTOVANJE U NAUKU I UMJETNOST
(Poziv djeci da se bave naukom i umjetnošću)

Autorka ovom knjigom priča o dečjim avanturama, tokom ljeta na selu kompletira Luku godišnjih doba i to crvenom bojom, bojom vatre. Na taj način indirektno poručuje da je za svako djelo, u koje se ugrađuje strast, rezervisan pijedestal, gdje će se zasigurno naći i ova knjiga bajkovite proze.
Kroz svaku priču ističu se živopisni motivi koji čitaocu daju moć da ih doživi svim čulima. Priroda samo što ne zamiriše, a poj slavuja, zujanje pčela i igra svitaca pozivaju nas da se otisnemo u avanturu u nekom svom čarobnom selu.
Umjetnost i nauka se posmatraju kao cjelina, pa zato glavni likovi, Vida, Ilina, Petar i vila Sunčica, slave nauku i umjetnost kroz svoje rođendane i rođendan Nikole Tesle. Sve troje djece su daroviti za nauku i umjetnost i oni će zasigurno uticati na drugu djecu da ispituju svoje mogućnosti i spontano otkrivaju svoju darovitost. Takođe je važno napomenuti da su uz vilu Sunčicu, kao sinonim za učiteljicu i naučnicu, i djevojčice Ilina i Vida talentovane za nauku. Na ovaj način autorka daje svoj doprinos za porast djevojčica i žena u nauci.
Struktira knjige prati strukuru prethodnih triju, pa tako i u ovoj, autorka je sa lakoćom, u teme nauke i umjetnosti, ugradila ljudske vrijednosti kroz novih dvanaest vrlina. Uz svaku priču, osim vrlina, postoje i izazovi koncipirani posebno za dijete, a posebno za porodicu ili za školsku zajednicu.
Knjiga oslikava savremeno doba koristeći pojmove budućnosti: token, digitalni novčanik, teleportovanje, digitalni tragovi, medijska pismenost, vještačka inteligencija i dr. Djecu će te teme podstaći na čitanje, a način na koji im Željana približava ono što neminovno stiže, pripremajući ih tako za budućnost. Priče daju šansu da djeca kritički razmišljaju i da se, i u porodici, i školi, osposobljavaju za izazove digitalnog doba.
Ilustracije talentovane Ane Grigorjev i u ovoj knjizi mame na čitanje sve one koji prepoznaju čaroliju koja je prikazana.
Iako junaci ove knjige putuju kroz vremeplov u budućnost, najvažnije je što ova knjiga nosi jednu važnu poruku, na samom kraju knjige devojčica Ilina se, između učiteljice-ljudice i učiteljice-robotice, odlučuje za LjUDICU.


U Banjoj Luci, februara 2023.

Maja Karać
Učiteljica

PEDAGOŠKA I LITERARNA MISIJA

(Zaokružena logička i umetnička celina)


Stara je istina da sve što je lepo ima kraj, pa tako i ova serija knjiga Željane Radojičić Lukić, koja se sastoji iz četiri dela, shodno godišnjim dobima i njihovim osnovnim karakteristikama. „Letnja vreva sa vilom Sunčicom“, uz izvanredne i maštovite ilustracije Ane Gligorjev, nastavlja i zaokružuje sada već prepoznatljivu strukturu i metodologiju izdanja, koja pored literarne i likovne poseduju izrazitu didaktičko-metodičku dimenziju. To je, inače, jedno od bitnih i ključnih stvaralačkih obeležja čitave serije Željaninih izdanja, koja sada imaju izgled, odnosno formu sasvim zaokružene logičke i umetničke celine.
Na razmeđi sna i jave, odnosno na razmeđi realnosti i fantastike odigrava se osnovna radnja ove knjige, čiji su glavni protagonisti Vida, Ilina, Petar i vila čarobnica Sunčica. Naglašavajući pouku, određene saznajno-vaspitne tendencije i etičke vrline (mudrost, prisebnost, strpljivost, saosećajnost, duhovnost, odvažnost, nepokolebljivost), autorka se potrudila da sintetizuje moralno i obrazovno, čime potvrđuje da aktivno ispunjava svoju prosvetno-pedagošku i literarnu misiju. Na kraju svake priče nalaze se svojevrsni izazovi, odnosno kreativni podsticaji namenjeni učenicima, roditeljima i učitelju/ učiteljici.
Posvećena letu u potpunosti, ova knjiga slavi i veliča njegove vrednosti i prednosti, lepotu i odlike, kojima deca ne mogu da odole naročito kada se nalaze u svekolikim prirodnim raskošima. U želji da probudi i podstakne to „letnje čarolijanje“, autorka stvara niz zanimljivih i uzbudljivih zapleta, u kojima ravnopravno učestvuju deca, odrasli, pa i pripadnici veštačke inteligencije. Time se, zapravo, ukazuje na potrebu i razvoj ljudskog društva, koje sve više stremi savremenim tehnološkim i digitalnim dostignućima, bez kojih je prosto nezamisliv svet današnjice, ali i svet budućnosti.
U tom smislu Željana Radojičić Lukić zagovara povratak prirodi, kao i neophodnost da deca i mladi aktivno učestvuju u svemu onome što njihov život čini integralnim i sadržajnim. Uvereni smo da će autorka nakon ove lepe i uspele tematske serije nastaviti sa novim i inventivnim projektima, koji će i te kako biti od značaja i koristi deci i mladima različitih uzrasta.

U Beogradu, 12. 3. 2023. 

Dr Milutin Đuričković

član Evropske akademije nauka i umetnosti

Ulazak u svet Teslinog naučnog carstva
(Putovanje kroz otuđeni svet današnjeg vremena)

Već u uvodnoj reči svoje prve knjige Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom Željana Radojičić Lukić je rekla da je to prva knjiga iz edicije Čarobno selo, u kojoj će biti četiri knjige, svaka posvećena jednom godišnjem dobu. Ova četvrta knjiga Letnja vreva sa vilom Sunčicom, dakle, zaokružuje taj ciklus. Uspeh odnosno prijem prve, a zatim i druge i treće, knjige potvrđuju ipak da se ne radi samo o dobro isplaniranom poslu; nije manje važno ni šta je to Željana Radojičić Lukić ponudila čitaocima i kako je ostvarila. A to je, uz nesumnjiv književni talenat, osveženje u izboru tema i u načinu pisanja za decu – nešto drugo u odnosu na ono što današnja ne baš skromna produkcija dečje književnosti obično donosi.
Ova knjiga takođe pokazuje kako se može uspešno pisati za današnju decu tako da se s njima ne ide samo kroz otuđeni svet današnjeg vremena, kroz svet interneta i drugih novovekovnih novotarija, nego da im se podstiče interesovanje i za ono što je naše, što nas je održavalo kroz vekove, a opet – ne zatvarajući nas u prošlost.
Ne menjaju se samo godišnja doba u knjigama Željane Radojičić Lukić; menjaju se i likovi i sadržaji njenih priča. Ovde decu zanima nauka, kako da izazovu neku pojavu, interesuju se za umetnost i nauku. Petar s ocem i stricem ide na majdan, deca idu i u atelje, a vrhunac čini njihov ulazak u Teslino naučno carstvo; deca se počinju interesovati za istraživanje pojava u prirodi, naravno – opet na bajkovit način. Postaju Teslina deca. Drugom prilikom pominje se pojam medijska pismenost, i ne samo on. Sve to u pričama, ne u nekom priručniku iz tehnike. Naravno, nikada se ne prekida živa nit sa srpskom podlogom, na različite načine se podsećamo na našu prošlost.
Treba napomenuti, što je vrlo važno, jezik u knjizi. Piščevo korišćenje srpskog jezika nije ostalo nezapaženo ni u prethodnim knjigama. Za razliku od mnogih sadržaja s kojim se današnja deca susreću, u ovoj knjizi se deci pokazuje i bogatstvo, raskoš i lepota srpskog jezika. Ne samo da se svaki čas ne poteže neka strana reč, tamo gde nema potrebe za njom, nego se sve čudno, neobično, novo i lepo što se dešava našim junacima Letnje vreve iskazuje gotovo dosledno lepim srpskim rečima. Pošto mi nismo od juče, imamo u jeziku pamćenje o sebi i životu naših starijih, to pamćenje smo iskazivali svojim rečima i po srpski izvezenim nizovima reči – rečenicama. Kolica, korpe, kengur torbe – ništa pojedinačno i sve zajedno, ne može zameniti našu kolevku! Čitaocima knjiga Željane R. Lukić neće biti nejasno ono „od kolevke pa do groba najlepše je đačko doba“! Pa onda ni u prenesenom značenju: Kosovo i Metohija su kolevka srpske države i kulture. I mnogo je reči za važne pojmove, a koje danas, zato što se,tako da reknem – od kolevke ne odvajamo od interneta, polako tonu u zaborav. Željana Radojičić Lukić ih lepo, neosetno, upliće u naš rečnik i naš jezik, spasavajući dečji rečnik od siromašenja i približujući im mnoge važne realije iz naše materijalne i duhovne kulture. Učeći decu bogatstvu srpskog jezika, autor ove knjige zasipa ih istoznačnim rečima, a naslanjajući se na svojstvo srpskog jezika da ima reči onomatopeje, autor knjige neguje jezičko stvaralaštvo produžujući niz onomatopeja.
Treba pomenuti i zadatke koje posle svake priče pisac osmišljava za učenike, roditelje i učitelje. Ne treba ni pomišljati da li oni imaju svrhu, jesu li izvodljivi, da li će biti interesantni za učenike jer ih je osmislio autor koji je radni vek proveo s decom, čiji rezultati su prepoznati i visoko ocenjivani. Ovakve korisne delove mnoge knjige za decu, ili većina njih, nemaju. Takođe, kroz knjigu se ističu i objašnjavaju određene vrline kao: mudrost, prisebnost, strpljenje, saosećanje, duhovitost... a podloga za isticanje tih vrlina su priče u knjizi.
Pred nama je još jedna, četvrta po redu, bajkovita knjiga Željane Radojičić Lukić o bajkovitom svetu, o kome ona bajkovito govori. Nema sumnje da se deci nudi privlačno, primereno njima ispričano štivo u koje su vešto i lepo upleteni vaspitni ciljevi, tako značajni deci koja odrastaju u današnjem nimalo bajkovitom realnom vremenu. A opet, vodi ih pripremanju i osposobljavaju da se bolje snađu u tom realnom svetu.
Zato, i još mnogo puta zato, toplo preporučujem knjigu Letnja vreva sa vilom Sunčicom Željane Radojičić Lučić za objavljivanje.

U Beogradu, marta 2023.

prof.dr Sreto Tanasić,
. dopisni član ANURS

 

 

 

Potkategorije

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream