Iščitavajući knjigu „Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom“ shvatila sam da preda mnom stoji izazov koji da nosi bogatstvo pisane reči. Još kada je potpomognuto snagom čistog srca i mudrošću svemira jasno je da pred sobom imam raritet u dečjoj književnosti.

Vještim perom čarobnjaka, povezujući tradicionalne vrijednosti i našu stvarnost, Željana Radojičić Lukić otkriva nam jedan novi svijet u kom zakoračiti znači pronaći sve nove vrijednosti zaspale u nama, pronaći put do njih i oživjeti ih. Kroz svijet mašte pokazuje nam kako ovaj put kojim smo zakoračili može i te kako biti čaroban, bezvremen, trajan. Ovom knjigom utkan je put u jedan novi višedimenzionalni svijet. Svijet koji pobjeđuje vrijeme.


Knjigu ilustrovala Ane Grigorjev
Ako su djeca „ukras svijeta“ – ova knjiga je njihov čuvar, njihova postojbina, čuvar najčistijih dječijih srca.

Zagolicati maštu jednom djetetu danas, u svijetu višestepene informatičke pismenosti, gdje sve može i sve je dostupno, u svijetu koji nas nesumnjivo vodi u jedan transhumanizam, iznikla je jedna ideja tkana najčistijim pokretima duše i ljudskog srca, pretočena u čarobni svijet dječije igre gdje opet sve može u jednostavnosti igre i dječijeg doživljaja.

Pojavila se u pravi trenutak da svojom „Jesenjom gozbom sa vilom Bosiljčicom“ spriječi nadolazeći mrak koji obuhvata najtananija dječija osjećanja i svojim drugačijim pogledom pruži im nadu i osvjetli put kojim treba da idu.

U svojoj „Luci vrlina“ vila Bosiljčica je vaspitač i put u njihovu bolju budućnost.

Karike, koje su sastavni deo života i koje se samo u djetinjstvu slažu, ona vješto uvezuje i tako ih uči i pomaže im da razumiju važnost istih i način kako ih osvojiti. A te karike nisu ništa drugo već odgovornost, iskrenost, radoznalost, poštenje, povjerenje, upornost, ljubav – vrline koje se u djetinjstvu izgrađuju i temelj su zdravog i uspješnog čovjeka.

Snaga riječi u kombinaciji sa mudrošću jednog čistog srca, taj božanski dio bića koji nam na dlanu bezuslovno poklanja ova nadasve nadarena spisateljica je jedan mali tren kada se bog materijalizuje, ovog puta kroz riječ i duh Željane Radojičić Lukić.

Hvala ovoj divnoj Božici na otkrivanju nebeskih darova kroz jedinstvenost riječi i slike. Kao što biva: „Svaki kraj ima svoj početak“, a ova knjiga jedno čarobnastično trajanje!

U Trebinju, 26.11.2021.

Vera Basor, književnica

 

 

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream