UG KREATVA – kreativno obrazovanje &

АSOCIJACIJA NAJBOLJIH NASTAVNIKA EX YU

raspisuje

KONKURS ZA MEMORIJALNU NAGRADU
“Najb
OLJI OD NAS

 

Pozivamo vaspitače, učitelje i nastavnike regiona da uzmu učešće u  Konkursu za NAJBOLJU NASTAVNIČKU PRAKSU, tema:


SREĆNO UČENJE

Učionice širom regiona sve više postaju dosadne i kao takve vape za srećnim učenjem i promenom metodičkog pristupa. Raduje činjenica da nasuprot njima, postoje i srećne učionice u kojima je metodički pristup utemeljen na srećnom učenju putem celovite (pune) integracije. Među njima su vaspitači, učitelji i nastavnici koji su iz svojih klasičnih zatvorenih učionica, iskoračili u srećne ambijentalne učionice pod otvorenim nebom, shvatajući da se celoviti pristp učenju daleko lakše i sadržajnije realizuje u ambijentalnoj podsticajnoj sredini.

 

Cilj ovog konkursa jeste da podstakne vaspitače, učitelje i nastavnike da primenjuju celoviti pristup učenju stvarajući srećno učenje primenom edicije, knjiga i integrativnih radnih svezaka, pod nazivom ,,Čarobno selo”.

 

Želimo da učešćem na ovom konkursu, motivišemo i inspirišemo zaposlene u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama, da se brže, lakše i prirodnije odluče da zamene svoju klasičnu nastavu, nastavom koja unosi sreću u učionicu. Nasušna potreba učenika 21. veka jeste napuštanje nastavnog modela tokom kojeg se nastava odvija u klasičnim učionicama koje ni po čemu ne odgovaraju potrebama savremenog deteta i u kojima se tokom nastave gradivo odvaja u posebne fioke i na taj način se dodatno otežava proces učenja. Zato želimo da u školama regiona pokrenemo revoluciju koja bi dovela do poštovanja dečje potrebe za igrom koristeći principe celovitog pristupa učenju u podsticajnoj sredini za učenje. Sigurni smo da je ovo jedan od načina da se uvaži isprepletanost, kako intelektualnih i emocionalnih, tako i senzo-motornih mogućnosti svakog pojedinca, ne zapostavljajući njihov socijalni i govorni razvoj.

 

Priprema za stvarni život mora da postane svrha obrazovanja savremenog deteta čije su prirodne potrebe za komunikacijom, kreativnošću i slobodom, smernice za kreiranje nastavnih praksi utemeljneih na srećnom učenju.

 

Pojedinici i školski timovi koji dostave najbolji DOKUMENTOVANI SCENARIO SREĆNOG UČENJA postaće prvi dobitnik memorijalne nagrade NajbOLJI OD NAS.

 

 

PREAMBULA

U periodu 2000–2012. godine nastajao je jedinstven univerzum obrazovanja sadržan u konceptu učenja „Čarobno selo“. Ovaj koncept srećnog učenja ugledao je svetlost dana, upravo 2012, zahvaljujući UNICEF-u, i od tada je razvijan i testiran u učionicama pod otvorenim nebom na uzorku od preko 20 hiljada dece, uzrasta od 5 do 12 godina i u klasičnoj učionici na nekoliko različitih generacija mlađeg školskog uzrasta.

Koncept nije slučajno dobio naziv ,,Čarobno selo”, jer je sav uronjen u bajku. Pri osmišljavanju koncepta, krenulo se od izazova kako treba da izgleda i šta da sadrži jedinstven dečiji univerzum obrazovanja i vaspitanja, ako imamo u vidu sledeće činjenice:

 • Deca uzrasta od 5 do 12 godina vole bajku, uživaju u igri i imaju potrebu da uče svim čulima.
 • Iskustva, navike i funkcionalna znanja koja steknemo u detinjstvu, prate nas celog života.
 • U bliskoj budućnosti, u kojoj Z-generacija bude stvarala, neće biti važno koja znanja poseduje, već kako će da primeni znanja koja ima.

To su bila tri stuba oko kojih je građen Univerzum srećnog učenja, drugačiji od svega postojećeg, prilagođen potrebama Z-generacije i vremenu u kojem će ona živeti i stvarati. Program je fokusiran na razvoj kreativnih potencijala svakog pojedinca u odnosu na sebe samog.

U razvoj koncepta srećnog učenja ,,Čarobno selo”, njegovo testiranje i nadogradnju, utkala je celu sebe i svoja pedagoška znanja, dugogodišnja predsednica UG KREATIVA - kreativno obrazovanje, pedagog Olivera Petrović (1976-2022).

 

PROPOZICIJE

Ko može da učestvuje?

Pravo učešća imaju svi vaspitači, učitelji i nastavnici koji rade sa decom uzrasta od 5 do

12 godina u formalnom i neformlanom obrazovanju širom regiona. 

 

Kategorije

- Pojedinci i timovi

Dokumentacija:

 1. Scenario srećnog učenja (dan, sedmica ili mesec)
 2. Prilozi (fotografije, opisi, različiti produkti srećnog učenja)

Dokumentovani scenario podrazumeva napisan scenario jednog nastavnog dana, sedmice  ili meseca urađen u našem formularu i dokumentovan po koracima fotografijama, opisima aktivnosti i video materijalom ne dužim od 5 minuta (opciono). Ukoliko se opredelite da pravite kratak obrazovni film (nije obavezan), neophodo je da ga imenujete  u uvodnoj špici sa Srećno učenje po receptu Čarobnog sela, a u odjavnoj da navedete imena autora i naziv ustanove.

Scenario mora da bude originalan i da prati naziv SREĆNO UČENJE PO RECEPTU ČAROBNOG SELA, što podrazumeva da baza celovite integracije bude jedna od priča iz četiri knjige iz edicije Čarobno selo:

 1. Jesenja gozba sa vilom Bosiljčicom,
 2. Zimski mir sa vilom Božicom,
 3. Prolećna žurba sa vilom Đurđicom ili
 4. Letnja vreva sa vilom Sunčicom.

Dokumentovane scenarije srećnog učenja dostaviti u PDF, najkasnije do 05. maja 2023. na imejl adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. putem linka na WE transferu ili nekim drugim putem za prenos velikih dokumenata. Ukoliko dokumentujete i putem kratkog obrazovnog filma, potrebno je da ga okačite na svoj ili školski YouTube kanal i da link postavite u fomular scenarija.

Svaki scenario mora da sadrži podatke o školi i autorima, tačnu adresu, kontakt Viber telefon i imejl adresu .

 • Biraćemo po jedan najbolji scenario po državi i jedan na nivou celog regiona. Pobednički scenariji koristiće se za potrebe afirmacije i promocije srećnog učenja.
 • Pobedničke scenarije izabraće stručni žiri sastavljen od predstavnika UG KREATIVA – kreativno obrazovanje i Asocijacije Najboljih nastavnika regiona.
 • Spisak nominovanih najboljih nastavničkih praksi biće objavljen na sajtu carobnoselo.edu.rs do 15. maja 2023.
 • Pobednici će biti proglašeni 01. juna 2023. godine na Šestoj ANNEX_YU konferecniji.
 • Pobednici će dobiti komplet knjiga srećnog učenja, plaketu i pehar, mogućnost da se njihov scenario uvrsti u Integrativni priručnik srećnog učenja koji je u pripremi i besplatan smeštaj na 6.konferenciji a svi nominovani po jednu knjigu srećnog učenja i diplomu.
 • Autori se obavezuju da sva imovinska autorska prava u celosti ustupe UG KREATIVA – kreativno obrazovanje.
 • Preuzmi FORMULAR ZA SCENARIO
 • Kontakt za dodatne informacije: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

NAPOMENA: Ukoliko nemate nijednu od četiri knjige srećnog učenja, javite se na naš imejl i definišite oblast kojom želite da se bavite od ove četiri široke teme:

Ishrana (inspirativno za predškolce i mlađe osnovce)
Narodna tradicija (inspirativno za predškolce i mlađe osnovce, a od predmetne nastave preporučujemo nastavu maternjeg i engleskog jezika, istorije, verske nastave, umetnosti)
Zaštita životne sredine (inspirativno za predškolce i mlađe osnovce, a od predmetne nastave preporučujemo nastavu bilogije, geografije, maternjeg i engleskog jezika, umetnosti)
Nauka i umetnost (inspirativno za mlađe osnovce, a od predmetne nastave preporučujemo nastavu informatike, nauke i tehnike, medijske pismenosti, likovne kulture, bilogije, geografije, maternjeg jezika, engleskog jezika)
Svaka knjiga pogodna je za jačanje digitalnih i finansijskih kompetencija.

Nakon vašeg javljanja, poslaćemo vam jednu priču koja se uklapa u vašu ciljanu oblast rada.

 

 

Banja Vrujci, 13. 2. 2023.       

Himna Čarobnog sela

Pišite nam

Girl with Ice Cream